Dan neovisnosti u kotorskom điru

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 21. svibnja 2016. - 16:30
Autor: 

Obilježavanje 10. obljetnice obnove crnogorske neovisnosti  započelo je jutros u Starome gradu, moglo bi se reći onako kako se od Kotorana i očekivalo.  Trgovi su u potpunosti zaživjeli.  Kotorska Gradska muzika započela je ovaj subotnji đir intoniranjem crnogorskog himna, profesori i učenici Muzičke škole „Vida Matjan“ brojne goste i sugrađane počastili su glazbenim koncertom, na rijeci Škurdi održana je sada već tradicionalna manifestacija „Trofej Dana nezavisnosti“, a ono što oduvijek plijeni pozornost jeste tradicionalno Kolo Bokeljske mornarice na Pjaci sv. Tripuna.

Da bi gušt i samih sudionika bio veći, tri kruzera su danas u posjetu Kotoru, i sudeći po lentratima mnogobrojnih turista, današnja slika Kotora i same proslave obići će cijeli svijet.

Gradonačelnik Kotora, dr. Aleksandar Stjepčević je s brojnim inozemnim uzvanicama dočekao Odred Bokeljske mornarice pred portom Katedrale, dok je počasni vod Mornarice pozdravila Hafsu Al Ulamu, veleposlanica Ujedinjenih Arapskih Emirata u Crnoj Gori.

Na rijeci Škurdi održan je četvrti rafting u samom Kotoru, nakon dva u Plavnici i jednog na Morači.

Koliko je dobio na značaju pokazao je i broj prijavljenih ekipa, koji je u odnosu na prošlu godinu više nego udvostručen i iznosio je 15 ekipa.

Posebno iznenađenje za organizatore je bilo sudjelovanje ekipe "BIG BEN" iz Londona. U pitanju su turisti koji borave u Kotoru, obilaze zaljev  biciklima i s velikim zadovoljstvom su se prijavili za ovo natjecanje.

Osim engleskog tima, sudjelovale su ekipe iz Podgorice, Tuzi, Danilovgrada,  Kolašina i Kotora: PIRATI, STOKHOLM PUB, NTS, MALESIJA,  MT VUKADINOVIĆ, SREDNJA MJEŠOVITA SKOLA” BRAĆA SELIĆ”, MUŠKA I ŽENSKA EKIPA VJEVERICA, MJESNA ZAJEDNICA – KOTOR, po dvije ekipe  KOTORSKE SREDNJE POMORSKE ŠKOLE i GIMNAZIJE i KSV. 

Prema pravilima Internacionalne rafting federacije – IRF, ekipe su se natjecale u disciplinama "sprint" i" head to head", u kategoriji R4 – četveročlana posada i za formiranje parova  računalo se bolje prolazno vrijeme.

Na osnovu rezultata sprinta forimirali su se parovi za drugu disciplinu (H2H), koji su se metodom eliminacije (jedan na jedan) borili za prolazak u finale.

I ove godine je održano malo finale u kome su se četiri najslabije plasirane ekipe borile za utješnu nagradu i četvrto mjesto  koje  je pripalo podgorickoj ekipi NTS-a.

U malom finalu sastale su se ženska ekipa kotorskih Vjeverica, Stokholm pub, NTS i ekipa Srednje pomorske skole 2.

Polufinalni parovi bili su: MT Vukadinović – Pirati i kolašinska Srednja mješovita škola  – Malesija.

Direktan plasman u finale  izborila je ekipa MT Vukadinović, ujedno i najbolje plasirana ekipa u sprintu sa prolaznim vremenom 1:48:11 koji su pobijedili Pirate i kao i prosle godine osvojili titulu pobjednika Trofeja dana nezavisnoti.

Treće mjesto i brončana medalja pripala je ekipi Malesije iz Tuzi.

Pehare, medalje, plakete i zahvalnice organizatorima i sponzorima, kao i pobjedničkim timovima dodijelili su Janko Bulatović - potpredsjednik Rafting Saveza Crne Gore, Miloš Dževerdanović- direktor JU Kulturni centar “Nikola Djurković” Kotor i Mirza Krcić - direktor kotorske Turističke organizacije.

Organizator  sedmog Trofeja Dana nezavisnoti je rafting klub ”Soko” iz Podgorice, a generalni pokrovitelj Turistička organizacija Kotor.

Dio praznične atmosfere donosimo u našoj fotogaleriji, ali to ipak nije sve, jer večeras od 20 sati možete uživati u glazbenoj večeri na Pjaci od sata.