Dokumentarci kao svjedoci vremena

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 16. prosinca 2022. - 10:48
Autor: 

Promocija dokumentarnog filma Boža Vodopije održana je sinoć u Tivtu,   u organizaciji Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore i Centra za kulturu Tivat, a naslov filma je HRVATI U CRNOJ GORI : FIDES ET HONOR - VJERA I ČAST.

Na početku večeri, nazočnima se obratio predsjednik HNV – a Zvonimir Deković: „U mnogobrojnim, i rekao bih svakodnevnim aktivnostima HNV – a,  večeras se pojavljujemo u ulozi partnera na projektu ovog filma, što mi zbog teme kojom se film bavi, čini iznimno zadovoljstvo. Najnoviji projekt Crna gora i Vatikan, u kojemu je HNV također partner potvrđuje našu etabliranost na kulturnoj mapi Crne Gore čime svjedočimo da nismo zarobljenici, koji ne mogu izaći iz ideološkog i imaginarnog okvira, u koje bi neki htjeli da nas kao pojedince smjeste, a kao  i zajednicu.  Svoj identitet svakodnevno svjedočimo kroz političko djelovanje u javnom prostoru, ali i kroz kulturu i kulturna događanja s kojom su nas naši preci toliko obdarili da je to naše nepresušno vrelo. Kako je večeras tema dokumentarni film,  moram se prisjetiti još nekih filmova i autora,  uz gospodina Vodopiju. Predstavljali smo dokumentarce pokojnog   Marija Perušine, našeg Tivćanina, dugogodišnjeg djelatnika HRT - a, filmove Stjepa Mijovića Kočana, dokumentarac o Vinkovčaninu Vanii Radaušu, koji je svojim radovima obogatio i prostor Boke kotorske, film o Vicku Nikolići, kao i mnoge druge koje su radili profesionalci, ali i amateri iz naših kino sekcija".

Gospodin Vodopija, autor filma, izrazio je zahvalnost i radost što se nalazi u Tivtu i njemu, neizmjerno dragoj Boki. Prisjetio se i kako je sve počelo, djevojčice na granici, koja  je skupljala kamenčiće, kada granica nije bila baš otvorena i nije se slobodno prolazilo, pa sve do sada i današnjih tema, bitnih za hrvatsku zajednicu u Crnoj Gori, kao što je  parlamentarni status, Morinj, bazen u Kotoru i slično. Također je izrazio zahvalnost suradnicima i akterima filma.

Na promociji su prisustvovali svećenici Kotorske biskupije;  Ivo Vidojević - ministar savjetnik u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Podgorici; Zlatko Kožuhan iz Generalnog konzulata  Republike Hrvatske u Kotoru; Tomislav Pavković, diplomatski savjetnik u Veleposlanstvu Republike Hrvatske; Adrijan Vuksanović, predsjednik HGI – ja,  kao i Ilija Janović, potpredsjednik HGI - ja.

OPIS:

Dokumentarni film o Hrvatima u Crnoj Gori  "Fides et honor - vjera i čast" govori o životu hrvatske autohtone zajednice u Boki kotorskoj, Budvi i Barskom kraju, te pripadnicima hrvatske dijaspore u glavnom crnogorskom gradu Podgorici. Hrvatskom baštinom u Crnoj Gori smatra se najstarija bratovština pomoraca na svijetu – Bokeljska mornarica, koja je izrasla na kultu kotorskoga zaštitnika Svetoga Tripuna. U tu baštinu neosporna spada i više od stotinu crkava, samostana kapela Kotorske biskupije, među kojima se ističe katedrala svetoga Tripuna u Kotoru, te crkva Gospe od Škrpjela na umjetno izgrađenom otoku ispred baroknog Perasta. Kako to naslijeđe čuva današnja hrvatska zajednica u Crnoj Gori, koja je od nekoć većinskoga naroda u Boki kotorskoj postala izrazita manjina? Kakvo je društveno i političko organiziranje Hrvata u Crnoj Gori, njihova veza s matičnom državom, te odnos   prema crnogorskoj državnosti? Kako Hrvati u Crnoj Gori danas žive, podliježu li asimilaciji ili ipak uspijevaju sačuvati vlastitu posebnost, koju kao autohtona zajednica u Boki kotorskoj brižno njeguju stoljećima? Na posljednjem popisu stanovništva 2011. godine u Crnoj Gori samo se šest tisuća i dvadeset jedna osoba nacionalno izjasnila kao Hrvat. A ankete koja se sustavno posljednjih nekoliko godina provode u Crnoj Gori nedvojbeno dokazuju da su Hrvati svrstani među jednu od tri najnepoželjnije osobe da vam budu susjedi, poslodavci, bračni drugovi ili poslovni partneri, iako hrvatski narod u toj zemlji kontinuirano daje punu potporu suvremenoj i europskoj Crnoj Gori. Što u očuvanju nacionalne posebnosti Hrvata u Crnoj Gori znače njihovi tiskani i elektronički mediji , a osobito povezanost s Katoličkom Crkvom, prvenstveno starodrevnom Kotorskom biskupijom?