Dom zdravlja Tivat organizira tribinu o važnosti MMR vakcinacije

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 27. siječnja 2023. - 12:10
Autor: 

Dom zdravlja Tivat, u ponedjeljak, 30.1.,  u 16 sati  u dvorani za sastanke,  u Domu zdravlja Tivat, organizira  javnu tribinu pod nazivom „Riješite dileme oko MMR vakcinacije“.

Na tribini  će govoriti direktorica Doma zdravlja Tivat, dr.  Danica Stevović, spec. pedijatrije, dr.  Jovan Raičević, spec. pedijatrije i epidemiolog dr.  Milena Popović Samardžić. 

„MMR vakcina štiti protiv tri virusne bolesti – malih boginja (morbilli), crvenke (rubelle) i zaušaka (mumpsa). U primjeni je gotovo pola vijeka, potpuno je bezbjedna i čuva dijete od brojnih ozbiljnih komplikacija. Učinak manje pokrivenosti vakcinacijom protiv malih boginja doveo je na prag izbijanja epidemije malih boginja. Jedino vakcinacija može pružiti adekvatan kolektivni imunitet i zaštitu od ove epidemije. To je i povod da ljekari Doma zdravlja Tivat i na ovaj način upute apel roditeljima da vakcinišu svoju djecu MMR vakcinom u periodu predviđenom za vakcinaciju, jer je to vrijeme kada su djeca najosjetljivija na zarazne bolesti koje se preveniraju ovom vakcinom i omoguće im zdravo djetinjstvo“ – stoji u priopćenju Doma zdravlja Tivat.