Don Đuro Perušina – lastovski mučenik

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 28. lipnja 2016. - 9:55
Autor: 

Na današnji dan prije 72 godine, u Donjoj Lastvi mučenički je stradao lastovski župnik don Đuro Perušina. Na pragu svoje kuće ubili su ga partizani, bez ikakve osude. Svojim svećeničkim djelovanjem promovirao je kršćanske vrijednosti usprkos teškim vremenima u kojima je živio i radio.

2012. godine Hrvatska krovna zajednica „Dux Croatorum“ organizirala je večer posvećenu ovome lastovskome mučeniku u Domu Josip Marković u Donjoj Lastvi i služena je sv. Misa zadušnica. To je bilo prvi puta nakon 68 godina da se javno progovorilo o stradanju don Đura Perušine.

 

Don Đuro Perušina je rođen 3. veljače 1879. u Donjoj Lastvi. Mladu misu služio je 1901. godine. Nakon završenih teoloških studija bio je na službi u više župa Boke kotorske - u Gornjoj Lastvi, Đurićima, Donjoj Lastvi i Tivtu. Komunisti su ga ubili u noći 28. na 29. lipnja 1944. godine kad je već je bio u mirovini, i to samo zato što je, iako se nikad nije bavio politikom, zastupao i među vjernicima širio stajalište da bi na temelju povijesnih i kulturoloških razloga Boka kotorska trebala pripadati Hrvatskoj, da Boka kotorska nije Crna Gora i da nema niti je ikada imala veze s Crnom Gorom.

Samo zato što se zauzimao, ne za odcjepljenje Boke kotorske, nego za njezino pripojenje ondašnjoj Republici Hrvatskoj, došao je na odstrel komunistima.

Don Viktor Kaločira u svom je pismu (1993. ) napisao: Bilo je to kasno u noći 28./29. lipnja 1944. godine, kada su pokucali na vrata obiteljske kuće don Đure Perušine u Donjoj Lastvi. Pokucala su tri partizana i tražila župnika da bi se s njim posavjetovali. Bio je prisutan i župnikov brat Roko. Ta trojica su A. Š., visoki komunistički aktivist, N.A., sekretar Sreskog komiteta Komunističke partije, a oba su nažalost bili Hrvati i treći I. P, operativni partizanski oficir.

Župnik je kao domaćin počastio partizane i iznio im jela i pića i svega što je imao kako ničim ne bi odao odvratnost i mržnju, nego je po starom hrvatskom običaju počastio goste. Tako su partizani uz jelo i piće ugodno razgovarali. Župnikov brat tvrdi da ništa nije bilo sumnjivo, ništa nije niti najmanje dalo naslutiti da će uskoro nastupiti tragedija. Međutim, negdje između 22 i 23 sata, don Đuro, koji je tada imao oko 65 godina, ustao je od stola i rekao partizanima, kako je star i treba ići na počinak. Pozdravio se s njima, a operativni oficir je podigao automatsku pušku, uperio je u župnika i sasuo rafal u njega.

Don Đuro se na mjestu srušio mrtav. Partizani su otišli i truplo ostavili u kući. Mučenik hrvatske Boke kotorske, don Đuro Perušina, pokopan je u obiteljskoj grobnici u Donjoj Lastvi, 30. lipnja 1944.