Dragan Radulović živi vječno u našem sjećanju

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 31. kolovoza 2015. - 10:07
Autor: 

U okviru festivala „Purgatorije“, u organizaciji Instituta za dječju i omladinsku književnost – Podgorica i NVU Prijatelji Herceg Novi, sinoć je na Trgu kulture u Tivtu održana promocija monografije o stvaralaštvu Dragana Radulovića, crnogorskog pisca za djecu i novinara.

Večer je otvorila gimnazijalka Mia Zeković iz Dječjeg saveza Tivta recitirajući pjesmu „Odakle pjesma doputuje“, autora Dragana Radulovića.

Jelena Đonović je objasnila zašto je upravo Trg od kulture odabran za promociju monografije o stvaralaštvu Dragana Radulovića: „Saznali smo da je Dječji savez Tivta uputio jednu inicijativu Opštini Tivat 2013. godine i ta inicijativa se odnosila na to da se upravo ovaj prostor nazove po imenu Dragana Radulovića.“

Prof. dr. Svetlana Kalezić Radonjić objasnila nam je što je bila motivacija za nastanak ove monografije: „Ideja za nastanak ove monografije rodila se prije tačno deset godina. 2005. godine renomirana Izdavačka kuća „Cid“ angažovala me da napravim izbor iz poezije Dragana Radulovića, i kada sam odradila onaj dio posla trebalo je napisati kvalitetan predgovor, tako  da sam se bacila u potragu za odgovarajućom stručnom literaturom. Na moje veliko iznenađenje efekat je bio neznatan. Bilo je zaista za nepovjerovati da se o našem najpoznatijem crnogorskom književniku za djecu ne može naći valjan književno-kritički tekst. Bez obzira na sve, projekat za koji me angažovala Izdavačka kuća je uspješno završen tri godine kasnije. Međutim, taj događaj iz 2005. godine je uticao i na još nešto. Bivajući svjesna da o ljudima koji su u Crnoj Gori kreirali i ostavili trag da nema adekvatnog naučnog tretmana njihovog djela, , svijest o tome uticala je posredno na osnivanje Instituta za dječju i omladinsku književnost.“

Prof. dr. Kalezić Radonjić govorila je o bogatom književnom opusu Dragana Radulovića, o njegovim pjesmama, kao i njegovom životu.

Tijekom cijele večeri imali smo prigodu čuti najpoznatije pjesme Dragana Radulovića, koje su recitirali učenici SMŠ „Mladost“ iz Tivta.