Dvije izložbe u Muzeju i galeriji Tivat - „Rani raj” i „Nagota prirode”

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 28. travnja 2022. - 14:40
Autor: 

Izložba slika akademskog slikara Nedeljka Simanića „Rani raj” bit će otvorena u petak, 29. 4., u Muzeju i galeriji Tivat,  s početkom u 19 h.

Nedeljko Simanić rođen je u Sarajevu 1966. godine. Školu primijenjenih umjetnosti završava u istom gradu, a studije slikarstva na Likovnoj akademiji u Trebinju,  u klasi profesora Sava Pekovića. Do sada je imao više samostalnih i kolektivnih izložbi u regionu, a takodje je bio učesnik nekoliko likovnih kolonija u Bosni i Srbiji. Ovo je njegovo treće samostalno predstavljanje u Crnoj Gori. Djela mu se nalaze u brojnim privatnim kolekcijama diljem svijeta. Dijapazon njegovog likovnog izraza kreće se od impresionističkih predstava mediteranskog podneblja do velikih kompozicija u duhu figurativnog neoekspresionizma. Živi i radi u Boki kotorskoj.  

O svom stvaralaštvu autor je zapisao: “Naizgled prozaične, u svojoj biti banalne i na prvi pogled zaigrane i lepršave, slike hedonističkog uživanja, koje se odvijaju u okviru gusto napučenog toposa Plaže, svjedoče o toj istoj ispražnjenosti i nepostojanju bilo kakvog transcendirajućeg smisla. Radi se, dakle, o "Ranom raju", zapravo o "duhu praznine" koji smo osvojili i usvojili od famozne prekookeanske civilizacije i koja svoju pustošeću radijaciju širi u nedogled.”

Izložbu koja će biti postavljena u galerijskom prostoru u prizemlju svečano će otvoriti akademski slikar iz Trebinja, prof. Marko Popadić.

Izložba slika akademske slikarice Lidije Martinović „Nagota prirode” bit će otvorena također u petak, 29. 4.,  u Muzeju i galerija Tivat,  s početkom u 20 h.

Lidija Martinovć je rođena 1997. godine na Cetinju. Završila osnovno obrazovanje u OŠ “LPO”, Cetinje,  a srednje u Cetinjskoj gimnaziji. Školske 2015/16. upisuje Fakultet likovnih umjetnosti, UCG. Osnovne studije završila je 2018. u klasi profesora Rajka Todorovića na odsjeku Slikarstvo. Magistrirala je na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu, odsjek za konzervaciju i restauraciju djela likovne i primijenjene umjetnosti. Živi i radi na Cetinju i u Novom Sadu. Umjetnica je imala više samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Izložba će biti postavljena u galerijskom prostoru na drugom spratu JU Muzej i galerija Tivat.