Eko Centar DELFIN s učenicima osnovnih škola radio na promociji zdravih stilova života

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 23. srpnja 2020. - 15:16
Autor: 

U protekla tri mjeseca NVO Eko Centar DELFIN aktivno je radila na realizaciji projekta “Biram zdrav život” podržanog od FAKT-a, a financiranog od  Europske unije (EU),  posredstvom Delegacije Europske unije u Crnoj Gori kroz program IPA 2016. Instrument za civilno društvo. Opći cilj projekta je doprinos unaprjeđenju znanja i vještina  o benefitima  zdravih  stilova života, kod djece osnovnog školskog uzrasta s područja Općine Kotor kroz suradnju civilnog sektora i obrazovnih ustanova.

U suradnji s O.Š. „Veljko Drobnjaković“ iz Risna ,  O.Š. „Nikola Đurković“ iz Radanovića, Jedriličarskim klubom „Lahor“ , Općinskom organizacijom Crvenog križa iz Kotora  i Marjanom Šantićem , našim istaknutim alpinistom i dugogodišnjim članom planinarskog kluba „Vjeverice“,  Eko Centar DELFIN je organizirao za oko 60 učenika i nastavnika neformalni edukativni program kroz 8  radionica i praktičan rad u prirodi na različite teme. Učenici su nakon predavanja o zdravim stilovima života i značaju zdrave ishrane, fizičke aktivnosti, osobne higijene i zaštite životne sredine imali priliku da se praktično upoznaju s pružanjem prve pomoći, osnovama jedriličarstva, opremi koja se koristi i kako se izlazi na vodu s jedrilicom i praktična obuka o planinarenju tokom koje su planinarskom stazom kroz Špiljare  do vrha Kotorskih bedema, spustili se u stari  grad Kotor.

U okviru projekta, tijekom prošlog tjedna organizirana je obuka za članove i suradnike Eko Centra DELFIN, nastavnike O.Š. „Veljko Drobnjaković“ iz Risna ,  O.Š. „Nikola Đurković“ iz Radanovića, članove Jedriličarskog  kluba „Lahor“, i za Općinsku organizaciju Crvenog križa iz Kotora  trening obuka na temu „Javno zastupanje“.

Zdravlje je univerzalna vrijednost, uslov kvalitetnog života i ideal kojem treba neprestano da težimo, posebno kada su u pitanju najvitalniji dijelovi društva – djeca i mladi. Kako obrazovanje, shvaćeno u najširem smislu riječi, ima formativni karakter – treba da potakne razvoj punih potencijala svakog pojedinca – tako i zdravstveno obrazovanje treba da podrži i učvrsti sposobnosti učenika da čuva i unaprjeđuje svoje zdravlje. Neophodna je kontinuirana i sveobuhvatna edukacija i informiranje svih starosnih grupa ,a posebno djece i mladih, kako bi osigurali razvoj pozitivnih navika koje će biti osnova za kvalitetan život društva.