Epidemiološko stanje u Tivtu alarmantno

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 05. veljače 2021. - 13:39
Autor: 

U Tivtu je po podacima lokalne Epidemiološke službe Doma zdravlja Tivat trenutno 309 aktivnih slučajeva obolijevanja od koronavirusa. Općinski tim za zaštitu i spašavanje sastao se danas i situaciju u Tivtu ocijenio alarmantnom te apelirao  na građane da budu savjesni, da se ponašaju odgovorno i izbjegavaju veći broj kontakata.

Po riječima direktorice Doma zdravlja Tivat prof.dr. Jasminke Anđelić, veliki je pritisak na medicinsko osoblje ove ustanove, a problem predstavljaju i smanjeni prihodi, što otežava angažiranje dodatnog broja medicinskih radnika. “Korišćenje brzih testova je smanjeno, budući da je preporuka nadležnih PCR testiranje, a rezultati PCR testa, od otvaranja laboratorije u Kotoru, budu gotovi za 24 časa”, navela je Anđelić i članove upoznala da je na donatorskom računu Doma zdravlja do sada prikupljeno 42.000€, od čega je preostalo 13.000€. Od ovih sredstava pribavljaju se neophodna medicinska oprema i zaštitna sredstva za rad.

Predsjednik Općine Željko Komnenović pozvao je građane i privredu da uplate sredstva podrške Domu zdravlja. On je iskazao zabrinutost zbog velikog broja građana koji šetaju i borave u ugostiteljskim objektima i na drugim javnim mjestima te apelirao  na oprez i izbjegavanje ovakvih aktivnosti. Komnenović je Općinski tim upoznao sa činjenicom da je uputio dopis Institutu za javno zdravlje Crne Gore, sa prijedlogom da ova institucija preispita važeće epidemiološke mjere u Tivtu i Ministarstvu zdravlja predloži njihovo pooštravanje. Ovo, imajući na umu značajan porast broja zaraženih i činjenicu da je shodno stopi kumulativne incidencije, Tivat već duže vrijeme u IV. crvenoj zoni.

Potpredsjednik općine Goran Božović, na osnovu dostupnih podataka, konstatirao je da je više od 10% tivatske populacije do sada preležalo koronavirus te zamolio upravu Doma zdravlja da se i službeno obrati Ministarstvu zdravlja s upitom o planiranim aktivnostima vakcinacije u Tivtu te pristupu financijskim sredstvima s donatorskog računa NKT za zarazne bolesti.

Načelnik OB Tivat Dragan Kontić naglasio je da službenici policije sprovode represivne mjere kontrole iz svoje nadležnosti te da je od početka godine izvršena kontrola 699 lica u samoizolaciji, a da su 4 lica procesuirana zbog nepoštovanja aktualnih mjera i naredbi. U prethodnoj godini, od početka epidemije, policija je izvršila kontrolu 2860 lica u samoizolaciji, a procesuirano je 57 krivičnih djela zbog nepoštovanja važećih mjera.

U svojstvu člana, radu Općinskog  tima doprinijela je i Lidija Petrone – Kolar, načelnica Direktorata za vanredne situacije, PJ Herceg Novi, koja je podsjetila da je ovaj organ vršio koordinaciju međunarodne pomoći Crnoj Gori, preko mehanizma Europske unije za civilnu zaštitu te da je pomoć u vrijednosti od 670.000€  pristigla KBC Crne Gore i “Montefarmu” kao krajnjim korisnicima.

 Sekretarijat za komunalnu policiju i inspekciju sprovodi intenzivirane aktivnosti kontrole nošenja maski i održavanja fizičke distance na javnim površinama, s posebnim akcentom na Pine i dječja igrališta. Tijekom proteklog vikenda je evidentiran i povećan broj stolova u ugostiteljskim objektima na Pinima. Komunalna policija i zvučno će obavještavati građane o važećim mjerama.

 Služba zaštite i Komunalno preduzeće Tivat, kao i do sada sprovodit će dezinfekciju javnih površina i unutrašnjosti objekata od značaja, u čemu će imati potrebnu saradnju “Vodovoda i kanalizacije” Tivat u smislu obezbjeđivanja potrebnih količina vode. Općina  Tivat moli upravnike zgrada, da u slučaju postojanja obolijevanja od koronavirusa kod stanara zgrade, kontaktiraju Službu zaštite radi dezinfekcije ulaza i preporuka u smislu sprovođenja pojačane higijene zajedničkih prostorija. U narednom periodu, na javnim mjestima, bit će obnovljeni plakati sa svim važnim informacijama i kontakt detaljima.

Novinarka Tamara Vučinović u ime Radio Tivta, najavila je emisiju o novom soju koronavirusa i istakla da će lokalni javni emiter kao i do sada biti na raspolaganju građanima i institucijama u točnom i pravovremenom informiranju. Sastanku Općinskog  tima prisustvovali su i predstavnici DVD “Krtoli”, Dobrovoljnog vatrogasnog voda i Crvenog križa  Tivat.