„Europska perspektiva CG nema alternativu“

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 22. listopada 2020. - 8:46
Autor: 

 Europska perspektiva Crne Gore nema alternativu i sve drugo je gubljenje vremena, priopćio je hrvatski veleposlanik u Crnoj Gori, Veselko Grubišić. On je, u emisiji "Fokus" na TVCG, kazao da je za sve zemlje regije, naročito za Crnu Goru i Srbiju, članstvo u EU jedini cilj te da su svi mehanizmi usmjereni ka tome da se još više pogura ka tome.

 "Crna Gora i sve države Zapadnog Balkana su okružene članicama Europske unije, sretan sam što su i predsjednica EK Ursula fon der Lajen, Borel i Varhelji rekli da je ovih šest država strateški prioritet EU. Ovo je srce Europe i nema druge alternative, sve drugo je gubljenje vremena", rekao je Grubišić.

On je u "Fokusu" rekao da Izvještaj EK analizira stanje u crnogorskom društvu i da se, čitajući ga, vrlo jasno mogu izdvojiti ciljevi.

"Svi su važni iz Komisije rekli je da je njihov želja da barem jedna država iz Zapadnog Balkana završi pregovore tijekom njihovog mandata. U ovom momentu Crna Gora i Srbija su najdalje odmakle, Crna Gora je najdalje odmakla, vi ste otvorili sva poglavlja", naveo je veleposlanik Hrvatske.

Istakao je da je u samom Izvještaju naglasak stavljen na poglavlje 23 i 24, kao i da se točno  vidi što jeste ili nije napravljeno u tim oblastima.

"Imate razrađene jednostavne mehanizme, rezultate dajete ovdje Delegaciji EU i ambasadama, koje to bilježe. Naročito rado bilježimo uspjehe jer onda podstičemo naše države koje žele Crnu Goru što prije u EU, da imaju dobre argumente da se zalažu", naveo je Grubišić.

Dodao je da se svaka se primjedba iz Izvještaja može pretvoriti u cilj.

"Imate jako dobru administraciju i lako će vam biti zabilježiti šta je točno napravljeno u kojem poglavlju. Ono što je pitanje taktike - vi možete po grupama izabrati poglavlja za zatvaranje i vidjeti koja su vam najbrža... U svakom slučaju, poglavlja 23 i 24 ostaju ono temeljno što se mora napraviti", rekao je hrvatski veleposlanik u emisiji "Fokus".

(RTCG)