Europsko prvenstvo svećenika u malom nogometu

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 01. ožujka 2017. - 11:31

Ovogodišnje 11. europsko prvenstvo svećenika u malom nogometu održalo se od 20. do 23. veljače u gradu Vukovaru pod geslom „Ljubav sve podnosi“ (1 Kor 13, 7), a na njemu su sudjelovali i svećenici Kotorske biskupije, te Barske nadbiskupije koji su predstavljali Crnu Goru i na kraju zauzeli deseto mjesto.

 

Prvog dana susreta svećenici su posjetili Memorijalno groblje žrtava Domovinskoga rata, Spomen dom i Masovnu grobnicu na Ovčari, a nakon toga uslijedilo je zajedničko misno slavlje koje je u franjevačkoj crkvi sv. Filipa i Jakova predvodio biskup bjelovarsko-križevački mons. Vjekoslav Huzjak u koncelebraciji sigetskog biskupa mons. László Kiss-Rigó koji je ujedno bio i golman mađarske reprezentacije na ovom prvenstvu.

Na početku misnog slavlja oko 220 okupljenih svećenika iz Portugala, Italije, Austrije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Rumunjske, Mađarske, Slovačke, Češke, Poljske, Ukrajine, Bjelorusije, Kazahstana i Hrvatske pozdravio je domaćin, župnik i dekan fra Ivica Jagodić. Nakon misnog slavlja svećenici su se okupili u Pastoralnom centru sv. Bone gdje su pogledali kratki film o stradanju Vukovara u Domovinskome ratu, te su ih ondje pozdravili zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček, te vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, a biskup Huzjak službeno je proglasio prvenstvo otvorenim.

 

U popodnevnima satima uslijedila su natjecanja prvoga dana po grupama, a igralo se u dvije dvorane: u Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića i Sportskoj dvorani Borovo Naselje. Nakon 21 odigrane utakmice u polufinale su ušle reprezentacije Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovačke i Portugala. Drugog dana susreta svećenici su boravili u Đakovu gdje su razgledali gradske znamenitosti, te u đakovačkoj katedrali sudjelovali u misnom slavlju koje je predvodio nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić. Treći dan natjecanja započeo je misnim slavljem u vukovarskoj crkvi Gospe Fatimske koje je predvodio sisački biskup mons. Vlado Košić.

 

Prvenstvo je završilo 23. veljače u Sportskoj dvorani Borovo naselje finalnom utakmicom Portugala i Bosne i Hercegovine. Početni udarac finalne utakmice izveo je mons. Hranić koji je s tribina pratio i borbu za treće mjesto, te je bodrio domaću reprezentaciju svećenika. Reprezentacija Portugala zasluženo je pobijedila rezultatom 3:0, te osvojila zlatnu medalju i pobjednički pehar dok je reprezentacija Bosne i Hercegovine zauzela drugo mjesto i osvojila srebrnu medalju. U natjecanju za treće mjesto Hrvatska je pobijedila Slovačku 2:1, te osvojila brončanu medalju. Konačni poredak na kraju je bio: Portugal, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Slovačka, Rumunjska, Mađarska, Poljska, Austrija, Slovenija, Crna Gora, Kazahstan, Češka, Italija, Ukrajina i Bjelorusija.

 

 Ovo Europsko prvenstvo imalo je i humanitarni karakter, jer su se novci od prodaje ulaznica skupljali za izgradnju Križnog puta u Vukovaru. Sudjelujući u završnoj ceremoniji obogaćenoj sudjelovanjem Vukovarskih mažoretkinja, te djece u narodnim nošnjama nadbiskup Hranić istaknuo je kako je bogatstvo ovoga susreta zajedništvo i jedinstvena Europa, a onaj tko to može dati je Isus Krist. Čestitao je potom reprezentaciji Portugala, kao i svim ostalim reprezentacijama na sudjelovanju. Cijeli susret završen je svečanom večerom u Bizovačkim toplicama gdje su svećenici bili smještenim tijekom svih dana ovoga prvenstva.