Filmska večer „Vrijeme Oskara“ u ponedjeljak

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 10. ožujka 2023. - 11:13
Autor: 

„Povodom predstojeće 95. dodjele nagrade Oskar Američke Akademije filmske umjetnosti i nauke, JU Centar za kulturu Tivat organizuje filmsko veče pod nazivom „Vrijeme Oskara“ posvećeno našim kulturnim stvaraocima“ – najavljuju iz tivatskog Centra za kulturu.

Filmovi koji će biti prikazani su animirani film „Surogat“, Dušana Vukotića,  koji je nagrađen Oskarom 1962.,  u produkciji Zagreb filma, kao  i dugometražni igrani film redatelja Andra Martinovića „Između dana i noći“,  u produkciji Artikulacija film, Zillion film, Mimesis i produkcije RTCG.

„Surogat je jednostavna priča o neobičnom liku koji dođe na plažu i sve što mu treba sam naduva, pa i svoju partnerku, ironično i alegorijski prikazivajući budućnost u kojoj se gubi stvarnost uz zamjenu za virtualnog surogata. Film je svojim naprednim animacijama tada napravio veliku revoluciju kojom je dotada dominirao Dizni izvršivši veliki uticaj na brojne autore i studije crtanog filma“.

„Između dana i noći je triptih smješten u tri različita vremenska perioda (Drugi svjetski rat, pad Berlinskog Zida i vrijeme nakon raspada Jugoslavije). Ovo su priče o očevima i sinovima koji se nalaze u graničnim situacijama u kojima su primorani da donesu odluku između nekoliko kontradiktornih izbora“.

Program će se održati u ponedjeljak, 13.3., u  Velikoj dvorani  Centra za kulturu Tivat, s početkom u 20 h.

Ulaz je slobodan.