Gordan Grlić Radman - Hrvatska podržava rad HNV – a

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 05. listopada 2021. - 10:54
Autor: 

Na koncu  dvodnevnog posjeta Crnoj Gori, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman,  u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Kotoru, sastao se s predstavnicima kulturnog i društvenog života hrvatske nacionalne zajednice. Ministar je u svom govoru istakao značaj zajedništva za Hrvate u Crnoj Gori i naglasio da Vlada Republike Hrvatske  podržava  rad  Hrvatskog nacionalnog vijeća. Osvrnuo se i na značaj obilježavanja stradanja u ratnom logoru Morinj i patnjama kojima su bili izloženi zarobljenici.
Ministar je također pohvalio i nastupe predsjednika  Hrvatske građanske inicijative Adrijana Vuksanovića , pri čemu je podsjetio na reakciju Ministarstva vanjskih i europskih poslova  prigodom upućenih prijetnji  Vuksanoviću. Gordan Grlić Radman je istakao da je interes Republike Hrvatske da Hrvati u Crnoj Gori ponovno imaju svojeg zastupnika u crnogorskoj Skupštini, koji će braniti interese hrvatske zajednice u Crnoj Gori.
Ministar  je naglasio da će Republika Hrvatska i dalje biti snažna potpora Hrvatima u Crnoj Gori i njihovim institucijama, koje štite i njeguju hrvatski jezik, tradiciju, kulturu i sve ono što čini identitet.
Na samom početku  susreta, uvodno obraćanje je imala generalna konzulica Generalnog konzulata RH  u Kotoru Jasminka Lončarević.
Hrvatske udruge, koje su prisustvovale sastanku,  imale su priliku izložiti svoje probleme, s kojima se susreću te nemogućnost  realizacije određenih ciljeva. Grlić Radman  je ponovno naglasio potporu Hrvatima u Crnoj Gori i pomoć  u ostvarivanju svih njihovih prava, kao i njegovanju svoje kulturne baštine. Nazočni su istakli problematiku vezanu za povraćaj imovine, pitanje nominacije Bokeljske mornarice, društveno – političkih napetosti u kojima žive Hrvati itd.
Predstavnici udruga, koji su nazočili sastanku su: Hrvatsko građansko društvo Crne Gore, HKD Tomislav, HKZ „Dux Croatorum“, NVU Gjurgevo brdo, NVU  „Stađuni od kulture“, Ogranak Matice hrvatske u Boki kotorskoj,  NVU „Lingua“, NVU „Boka kotorska“. 

U nastavku imate priliku poslušati obraćanja generalne  konzulice Generalnog konzulata RH u Kotoru Jasminke Lončarević, ministra vanjskih i europskih poslova RH Gordana G. Radmana, predsjednika HNV – a Zvonimira Dekovića, kao i predsjednika Hrvatske građanske inicijative Adrijana Vuksanovića.