HGI - Ispričavamo se g. Lukoviću

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 17. rujna 2018. - 10:20
Autor: 

Foto: facebook.com

Na odgovor Siniše Lukovića  Općinski odbor Hrvatske građanske inicijative - Tivat dostavio nam je reakciju koju prenosimo ovdje.

„Da istina zna da zaboli pokazuje i reagiranje novinara Siniše Lukovića na saopćenje Općinskog odbora HGI - ja u kome su preneseni djelovi Odluke Ombudsmanke Vijesti. Istrpio je Luković objavljivanje iste odluke u Vijestima, ali nije mogao da podnese da to čita i na portalu Radio Duxa.

Po starom dobrom mehanizmu zamjene teza Luković svoj novinarski manjak profesionalizma pokušava sakriti pričom o aerodromima i oprostu duga Portu Montenegro. Nije nam samo jasno kako je novinar Luković uspio da teme od državnog i općinskog značaja uspoređuje sa svojim neprofesionalizmom. HGI se bavi svim relevantnim temama i u općini i u državi, ali to ne znači da će žmuriti na laži i neistine koje Luković plasira o nama. Načelan stav HGI - ja da kroz samoregulaciju, a ne sudske procese štiti partiju od kleveta, Luković s ironijom komentira. Odnos prema samoregulaciji HGI - ja je principijelan i mi se ne bavimo pitanjima tko jeste, a tko nije u samoregulaciji. Podsjećamo Lukovića da i Dnevni list Dan ima Ombudsmana, čisto da ima punu informaciju.

Luković se žali da Radio Dux nije prenio čitav tekst odluke, već samo djelove koji se odnose na kršenje Kodeksa. Mi se zaista ispričavamo novinaru Lukoviću što nismo prenijeli i dio gdje je Ombudsmanka konstatirala da Luković nije kršio Kodeks. On ga toliko rijetko poštuje da su to stvarno iznimne situacije i zaista je prava vijest da je novinar Luković nešto profesionalno napisao.

Da samoregulacija pozitivno utječe na novinara Lukovića, pokazuje i njegovo reagiranje na naše priopćenje. Dok je u spornom tekstu tvrdio u naslovnoj konstrukciji da je Vuksanović od partijskih para častio svoju NVO, Luković sada govori o NVO kojoj je Vuksanović na čelu. Ovo je ujedno bio i dio žalbe koji Ombudsmanka Vijesti nije usvojila, iako joj je predočeno da Adrijan Vuksanović nije osnivač NVO Dux Croatorum i da samo privremeno obavlja dužnost predsjednika te NVO. Novinar Luković je svojom reakcijom upravo priznao da je naša žalba i u tom dijelu bila osnovana.

OO HGI pozdravlja napore novinara Lukovića da svoje novinsko izvještavanje bazira na istinitim činjenicama, a ne na netočnim konstrukcijama kao što je do sada činio“.

 

Općinski odbor Hrvatske građanske inicijative - Tivat