HKUD " LADO" AUSTRALIJSKIH HRVATA NASTUPA U DOMU U DONJOJ LASTVI

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 13. srpnja 2015. - 11:33
Autor: 

Sutra, 14. srpnja,  u jednodnevnom posjetu Boki kotorskoj boravit će skupina australijskih Hrvata iz Geelonga koji su organizirani u HKUD-u Lado. U sklopu posjeta organizirano im je razgledavanje kulturno-povijesne baštine ovdašnjih sunarodnjaka, a navečer će biti upriličen nastup HKUD-a iz Geelonga u Domu kulture " Josip Marković" u Donjoj Lastvi  i  druženje s predstavnicima i članovima hrvatske zajednice u Crnoj Gori, koji će se predstaviti prigodnim programom s početkom u 20 sati.

Ovaj izlet dio je turneje HKUD-a „ Lado“  iz Geelonga po Austriji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, u sklopu koje su imali  nastupe po brojnim gradovima i mjestima diljem Hrvatske.

HKUD „ Lado“ osnovala je 1972. godine skupina mladih hrvatskih imigranata. Ime „ Lado“ odabrali su, razumije se,  po uzoru na poznati hrvatski ansambl, koji je prepoznat i cijenjen diljem svijeta. Počeli su jako skromno i samozatajno, a danas slove za jednu od najorganiziranijih kulturnih grupa australijskih Hrvata, a posebno se ponose činjenicom da su uspjeli razviti osjećaj za nacionalnu i kulturnu pripadnost kod pripadnika hrvatske zajednice u Victoriji, a i šire.

Danas broje više od stotinu aktivnih plesača, vokalista i glazbenika, te nastupaju širom svijeta.

2012. godine objavili su album „ Zvona našega grada“.

Dobitnici su i nagrade za izvanredni doprinos razvijanju multikulturalizma australijske savezne zemlje Victorije.