HNK Ivan pl. Zajc – plesna predstava „Čipka“ na Ljetnoj pozornici

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 05. srpnja 2022. - 8:51
Autor: 

U srijedu,  6.7.,  na Ljetnoj pozornici u Tivtu, s početkom  u 21:30h,   bit će održana prva plesna predstava u okviru ovogodišnjeg Festivala plesnog teatra.  Riječ je o plesnoj predstavi „Čipka“, Hrvatskog narodnog kazališta „Ivana pl. Zajca“ iz Rijeke, autorice Tene Novak Vincek i koreografkinje Maše Kolar. U potrazi za hrvatskim kulturnim nasljeđem Kolar inspiraciju za predstavu traži u nacionalnoj povijesnoj  tradiciji i folkloru – od tradicionalnih zanata izrade čipke u Hrvatskoj, povijesnih  spisa o njoj, života čipkarica, paške nošnje do folklorne glazbe. Inspirirana čipkom, Kolar u njenoj strukturi i ritmu pronalazi bogat izvor stvaranja koreografske strukture te oblikovanje njenih glavnih elemenata poput prostornih puteva, plesnog vokabulara i ritma, kao i razvoja odnosa među izvođačima. Kroz temu čipke ispituje se odnos suvremenosti i tradicije te oživljava njihov suživot.

U ovoj predstavi polazni motiv je struktura i ritam čipke s Paga, koja asocira na susret prošlog i tradicionalnog s današnjim vremenom. Mašu Kolar inspirira  kulturno, narodno nasljeđe regije, od povijesnih  spisa, usmene i pisane književnosti i igara i izrada nošnji.

 U ovoj plesnoj predstavi koja traje 60 minuta nastupit će plesači: Emanuel Amuchástegui, Marta Kanazir, Ksenija Krutova, Laura Orlić, Tilman Patzak , Morgan Perez, Daniele Romeo, Tea Rušin, Carlos Huerta Pardo, Maria Matarranz de las Heras, Nicola Prato i Svebor Zgurić.

 Više info: https://hnk-zajc.hr/predstava/cipka/