Hrvatska građanska inicijativa o potoku Zvjerinjak

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 23. travnja 2015. - 16:03
Autor: 

Općinski odbor Hrvatske građanske inicijative Kotor održao je sastanak povodom peticije građana za ukidanje „Nacrta Odluke o utvrđivanju lokacije za izgradnju saobraćajnice u naselju Rakite, paralelno i preko kanala Zvjerinjak“. Na sastanku je donesen stav glede nacrta Odluke i peticije građana:

 

-          Kaskadni, kamenom obloženi potok Zvjerinjak je zaštićeno kulturno dobro.  Način na koji je zidan potok tijekom prošlih vremena  je osobit. S obzirom na planirane zahvate smatramo da je ugrožena graditeljska baština.

-          Nije izvršena analiza trenutnog stanja, niti su izvršeni istražni radovi s ciljem utvrđivanja mogućeg opterećenja gradnjom saobraćajnice.

-          Nije data ocjena  prihvatljivosti za okoliš.

-          Utjecaj buke i ispušnih gasova direktno utječu na kvalitetu života stanara naselja Rakite.

-          Pješački promet  kod magistralnog puta i predviđenog spajanja sa saobraćajnicom preko potoka Zvjerinjak je veoma intenzivan. Pješački promet učenika iz  osnovne škole u Škaljarima prema naselju i u obrnutom smjeru je uslijed nepreglednosti i opasan.

-          Rasterećenje saobraćajnih gužvi u ljetnom periodu može se postići izgradnjom kružnog toka kod otvorenog plivačkog bazena, smanjenjem broja pješačkih prijelaza, boljim reguliranjem saobraćaja i  dobrim organiziranjem prihvata turističkih autobusa.

 

Namjena potoka Zvjerinjak je da regulira i  odvodi atmosferske vode dužinom svog otvorenog korita do mora. Neka potok Zvjerinjak,  projektiran i zidan od strane vrhunskih majstora, ostane sačuvan kao svjedok kulture života i sklada s okolišem.

Dajemo punu potporu potpisnicima peticije i zahvaljujemo im na građanskoj hrabrosti.

 

Predsjednica općinskog odbora HGI Kotor
Ljiljana Velić