Hrvatski premijer u petak otvara Hrvatski dom – Maticu u Subotici

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 22. lipnja 2023. - 14:13
Autor: 

Premijer Andrej Plenković otvorit će u petak u nazočnosti srbijanske kolegice Ane Brnabić novo sjedište hrvatske manjine u Srbiji Hrvatski dom – Maticu u Subotici čiju je izgradnju u cijelosti financirala hrvatska vlada s 1,8 milijuna eura.

Novo zdanje podignuto je nedaleko od središta Subotice na sjeveru Vojvodine i bit će sjedište Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV), Novinsko izdavačke ustanove „Hrvatska riječ“ i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, a objekt bi trebao biti i „stjecište svekolikog kulturnog i društvenog života hrvatske zajednice“.

„Izgradnjom Doma šalju se tri važne poruke. Prva i najvažnija poruka je da ćemo ostaviti spomenik za 300 godina boravka Hrvata na ovim prostorima. Druga, da ćemo biti uvažavani partneri i da će nas drugi doživljavati kao ozbiljne sugovornike koji će na dostojanstven način reprezentirati hrvatski narod u Srbiji. A treća je da hrvatska država odista stoji iza hrvatske manjine u Srbiji“, izjavila je uoči otvorenja Matice predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

I za političkog prvaka Hrvata u Srbiji Tomislava Žigmanova Hrvatski dom – Matica, čija je izgradnja počela u lipnju 2021, simbol je novog razdoblja u, kako je rekao, teškoj povijesti ove zajednice.

„Prepoznajemo se sve više kao zajednica čijim se institucijama daje na važnosti. Ovaj će prostor otvoriti predsjednik hrvatske vlade koji je bio ključna osoba za osiguranje sredstava za ovaj velebni objekt. Naravno, njegov će dolazak biti povodom za susret s kolegicom iz Srbije Anom Brnabić“, naveo je predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i ministar u srbijanskoj vladi.

Nedvojbeno se može zaključiti, dodao je, da institucije hrvatske zajednice novom ulogom u političkom sustavu Srbije mogu „značajnije i s većim učincima osiguravati ne samo našu poziciju i njezino poboljšanje, nego možemo pridonositi i biti relaksirajući moment u ukupnim hrvatsko-srpskim odnosima“.  

Hrvatski premijer će se prije otvorenja Hrvatskoga doma sastati s predstavnicima hrvatske zajednice, a potom će biti održan bilateralni sastanak sa srbijanskom premijerkom.

Otvorenje Matice zakazano je u 16 sati a predsjednik hrvaske vlade će nakon toga sudjelovati i u proslavi praznika hrvatske manjine Dana rođenja biskupa Ivana Antunovića u subotičkoj Gradskoj kući.

Na svečanoj akademiji bit će nagrađeni najbolji učenici cjelovite nastave na hrvatskom jeziku u Srbiji.

Do posjeta hrvatskog premijera Hrvatima u Srbiji dolazi u razdoblju otopljavanja odnosa Hrvatske i Srbije koje je počelo imenovanjem čelnika DSHV-a Tomislava Žigmanova za ministra u srbijanskoj vladi u listopadu 2022.

Hina