Humanitarna izložba „Kistom i olovkom protiv siromaštva“

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 20. prosinca 2021. - 13:00
Autor: 

Dana 23. 12.,  u Umjetničkoj galeriji “Velimir A. Leković”, u 18 h, bit će organizirana humanitarna izložba radova poznatog hrvatskog naivca Alojza Horvata i barskih likovnih stvaralaca „Kistom i olovkom protiv siromaštva“. Izložba će biti realizirana u suradnji Župa Šušanj-Brca-Sutomore i Župe Bar, NVO Novo Sutomore i Umjetničke galerije “Velimir A. Leković” (JU Kulturni centar Bar).
Sva sredstva prikupljena na ovoj humanitarnoj izložbi bit će namijenjena za Narodnu kuhinju NVO “Žene Bara”.
Na izložbi, pored djela Alojza Horvata, čija je postavka u osnovi, inicirala ovaj projekt, bit će izloženi radovi Muharema Muratovića, Gorana Ćetkovića, Maje Čakalović, Marka Čakalovića, Vlada Iličkovića, Petra Vujoševića, Miluna Lutovca, Dalibora Dada Ćetkovića, Jasmine Ćetković, Danijele Stanković Drobnjak, kao i posredstvom kulturnog poslenika Vladimira Vlada Lukšića, rad “Mljekar”, Đorđa Ilića iz 1966. godine.

„Alojz Horvat je rođen u Koprivnici u Hrvatskoj. Slikarstvom je počeo da se bavi vrlo mlad, pod uticajem oca Josipa Horvata, jednog od prvih slikara naive u Podravini. Alojzovo slikarstvo izražava bogat duševni život i nadahnuće koja pokreće osobeni stvaralački čin, što se posebno odnosi na njegove radove nastale u posljednjih nekoliko godina. Alojz Horvat je imao desetak samostalnih i preko 40 kolektivnih izložbi. Član je likovnog udruženja "Podravka 72", "Kloštranska paleta" i "Peski art Đurđevac". U njegovim radovima osjeća se neraskidiva veza sa rodnim podnebljem, rijekom Dravom i pitoresknim životom oko nje. Na izložbi „Kistom i olovkom protiv siromaštva“, u Umjetničkoj galeriji “Velimir A. Leković” biće, uz priložene radove barskih likovnih stvaralaca, publici dostupno i desetak Horvatovih pastela, iz novijeg ciklusa, zahvaljujući donaciji Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima i Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore “Budva” iz Koprivnice“.