I predstavnik HNV-a na proslavi Hanuke u Podgorici

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 04. prosinca 2018. - 12:08
Autor: 

Jevrejska zajednica Crne Gore sinoć je na Trgu nezavisnosti u Podgorici organizirala proslavu Hanuke, čime je taj blagdan  svjetlosti po prvi puta obilježen i u Podgorici.

Prvu svijeću na osmokrakoj  hanukiji zapalio je generalni tajnik predsjednika Crne Gore, Slavoljub Stijepović, a svečanosti je nazočio i  predstavnik i član Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore Marin Čaveliš. Predsjednik Jevrejske  zajednice  u Crnoj Gori , Đorđe Raičević, kazao je da je Hanuka jedan od najznačajnijih židovskih blagdana, koji se  proslavlja već  2200 godina  i predstavlja simbol prijateljstva  svih naroda svijeta  s pripadnicima židovskoga naroda. Pored paljenja svijeće, svečanost Hanuke  je pratio blagoslov Arija Edelkopa, rabina židovske zajednice u Crnoj Gori, kao i glazbeni dio programa i tradicionalno košer posluženje.

Organizaciju proslave pomogli su Glavni grad , predsjednik Crne Gore i Vlade Crne Gore.

Hanuka (hebrejski: חֲנֻכָּה, tiberijski: Ḥănukkāh), također poznat kao Festival svjetla, slavi se tijekom osam noći koje započinju 25. kisleva po židovskome kalendaru ,  a što po gregorijanskome kalendaru može pasti od kraja studenoga do kraja prosinca.  Tim se blagdanom spominje događaj iz 164. pne. kad je, nakon trogodišnjih progona i borbi, ponovno posvećen jeruzalemski hram. Seleukidski kralj Antioh IV. Epifan, je bio zabranio židovske obrede u Hramu, te uspostavio štovanje Zeusa Olimpskog. To je potaklo židovsku pobunu, u kojoj su ih predvodili Makabejci. Nakon Epifanove smrti Hram je očišćen i ponovno posvećen.Osam dana Hanuke Židovi slave u znak  sjećanja na pobjede jednog od petorice Hakohenovih sinova, vojskovođe zvanog Makabi , nad Sirijcima,  i ponovnog posvećenja hrama u Jeruzalemu.  Prema legendi je  poslije razaranja jeruzalemskoga hrama  u njemu pronađeno ulje  za menoru, kojega je bilo dovoljno za samo jedan dan.  Ulje je, međutim, gorjelo punih osam dana, što se u judaizmu smatra čudom.

Prvoga dana osmodnevne proslave blagdana svjetlosti Hanuke pali se jedna svijeća, a zatim svakoga narednog dana po jedna.