Iskustvo malih vjerničkih zajednica u Zaljevu svetaca

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 18. listopada 2022. - 11:43
Autor: 

Zaljev svetaca uvijek okuplja ljude željne duhovne okrijepe i povijesne avanture. Tako su od 9. - 10. listopada 2022. godine u Boku kotorsku, na inicijativu gđe Mirjane Marinčić iz Berka (RH) stigli gosti iz Baranje i Osijeka. Iako su, prema riječima svećenika Danijela Tigandžina, trebali krenuti s većom grupom hodočasnika, ipak su svi stali u jedan auto.
Svoj put su započeli u Duboševici u Baranji, zatim u Osijeku te potom u Berku. Prešavši granicu s Bosnom i Hercegovinom uputili su se u Visoko gdje su prespavali u Franjevačkom samostanu, a sutradan prijepodne imali duhovnu obnovu. Put kroz BiH vodio ih je također preko Međugorja gdje su posjetili brdo Križevac, sudjelovali na svetoj ispovijedi i misi. Kako kažu proveli su predivne trenutke u molitvi s Gospom i druženju s međugorskim domaćinima.
Daljnje putovanje prema Zaljevu svetaca započeli su u nedjelju, 9. listopada, rano ujutro. Prešli su preko novog Pelješkog mosta. Nakon hrvatsko-crnogorske granice dočekala ih je Boka kotorska. Posjetili su najprije Herceg Novi, zatim svetište Gospe od Škrpjela, Dobrotu, Muo, Kotor i Donju Lastvu. U Donjoj Lastvi razgledali su prostorije jedini elektronski medij hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori Radio Dux-a. Obišli su također prostorije Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Crne Gore. Predsjednik HNV-a Zvonimir Deković upoznao ih je s radom Vijeća i ukratko prikazao nezavidnu situaciju Hrvata u Crnoj Gori. Ipak, ugodno iznenađeni mnoštvom aktivnosti i velikim angažmanom lidera zajednice, gosti nisu mogli sakriti oduševljenje.
Gosti su stigli i do najjužnije župe Crkve u Hrvata – u Šušanj i Sutomore gdje su prespavali. „Naše iskustvo je duboko emotivno. Osjećamo blizinu svetaca koji su u ovom prekrasnom daru Božjem, prirode i ljudi, planina i mora. Ovdje su ljudi živjeli u malim zajednicama puni ljubavi i zajedništva u molitvi i ostavili nam veliko blago koje želimo ponijeti sa sobom, koje želimo donijeti u naše krajeve. Ujedinjeni smo kao Hrvati katolici,makar raspršeni po čitavom svijetu. Promatrajući zajedništvo svećenika u Boki i iskustvo vjernika koji dolaze u crkvu, odlazimo obogaćeni i ponosni što možemo ponijeti u naše župe ono čega možda kod nas više i nema, a što je i budućnost Crkve – malene zajednice koje su vjerne i nose bogatstvo iskustva svetaca u svojim srcima”, kazao je u svom osvrtu na putovanje svećenik Danijel Tigandžin.
Istoga je mišljenja i gđa Mirjana Marinčić: „Smatram da ću tek kada stignem kući i sjednem negdje u tišinu svoje sobe te vratim pogled unatrag postati cjelovito svjesna s koliko ljepote, dobrote i blagoslova nas je pratio ovaj put. Susret s čovjekom, suradnicima Božjim i prijateljima Božjim – svecima u Zaljevu svetaca, za mene je novo iskustvo i dar od Boga.”