Izbori za zastupnike u Hrvatskom saboru - OBJAVA BIRAČIMA

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 15. ožujka 2024. - 13:55
Autor: 

Predsjednik Republike Zoran Milanović donio je 15. ožujka 2024. godine Odluku o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor. Prema Odluci o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor, izbori će se na biračkim mjestima u Republici Hrvatskoj održati u srijedu, 17. travnja 2024. godine, a izbori na biračkim mjestima u sjedištima diplomatskih misija i konzularnih ureda Republike Hrvatske održat će se u utorak, 16. travnja i u srijedu 17. travnja 2024. godine.

Pozivamo hrvatske državljane da u utorak, 16. travnja i u srijedu 17. travnja 2024. godine glasuju u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Kotoru, Trg Bokeljske mornarice 392 (Stari grad), u vremenu od 07 do 19 sati.

 

VAŽNO!

Sukladno pozitivnim propisima Republike Hrvatske, obavještavaju se birači da mogu podnijeti:

  • Zahtjev za prethodnu registraciju
  • Zahtjev za aktivnu registraciju; Zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije

1.      BIRAČI KOJI IMAJU PREBIVALIŠTE U REPUBLICI HRVATSKOJ

Birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a na dan održavanja izbora neće biti u mjestu svog prebivališta - ako žele glasovati u inozemstvu -mogu podnijeti nadležnoj diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Republike Hrvatske Zahtjev za prethodnu registraciju.

2.      BIRAČI KOJI NEMAJU PREBIVALIŠTE U REPUBLICI HRVATSKOJ

Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, da bi mogli glasovati u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj, Aktivno se registriraju po službenoj dužnosti ili na osobni zahtjev:

a)      Birači kojima je izdana osobna iskaznica s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske ne moraju se aktivno registrirati, nego će po službenoj dužnosti biti aktivno registrirani za državu i konzularno područje prema adresi prebivališta u inozemstvu upisanoj u osobnoj iskaznici.

Birači koji će se na dan održavanja izbora nalaziti na konzularnom području različitom od navedenog u osobnoj iskaznici moraju podnijeti Zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije.

b)      Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i nemaju osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske trebaju podnijeti osobni Zahtjev za aktivnu registraciju kako bi mogli glasovati u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj.

Postupak registracije obavlja se odmah nakon raspisivanja izbora, a najkasnije 10 dana prije dana određenog za održavanje izbora.

Zahtjeve za registraciju birači konzularnog područja Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Kotoru  mogu podnijeti svakim radnim danom od 09,00 do 12,00 sati  neposredno u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Kotoru ili elektroničkim putem na e-mail adresu: gkrh.kotor@mvep.hr

 

Kontakt:

Generalni konzulat Republike Hrvatske u Kotoru

Trg Bokeljske mornarice 392, Kotor, Crna Gora

Tel: +382 32 323 127

E-mail: gkrh.kotor@mvep.hr