Izložba „Boje na prstima“ Antona Tonija Škanate u Muzeju i galeriji Tivat

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 23. kolovoza 2022. - 15:44
Autor: 

U Muzeju i galeriji Tivat u četvrtak, 25. 8., u 20 sati,  bit će otvorena izložba „Boje na prstima“ Antona Tonija Škanate, mladića koji je 22 godine živio u našem gradu. Život s teškom dijagnozom Dišen (Duchenne) distrofije mišića zbog koje već s deset  godina nije mogao  hodati, Toni je obogaćivao crtajući i bojeći olovkom, drvenim i vodenim bojama, temperama i flomasterima. Izložba se priređuje ususret 7. 9., Svjetskom danu Dišena.

„Postavku će činiti 23 rada u formi digitalnih crteža i digitalnog negativa crteža koje je selektovao akademski grafički dizajner Branko Bambi Bačanović. Ideja je da pokažemo Tonijev svijet, prije svega kreativni, kao i da podstaknemo i ohrabrimo druge, njemu slične, da pronađu svoju radost i svjetlost. Svaki od crteža predstavlja jedinstvenu formu autorove slobode u likovnom izražavanju i predstavljanju ljudske figure životinja i stvari. Ljudska figura je prisutna skoro na svakom radu, dinamičnih linija i uvijek u pokretu. Razigranim potezima boje u olovci, autor je stvarao ekspresivne oblike ljudi i životinja kojima je sugerisao na zagrljaj, ljubav i prijateljstvo. Uz umjetnost je često nalazio radost i svjetlost“.

Izložbu,  koja će biti postavljena u galerijskom prostoru u prizemlju,  svečano će otvoriti Branko Bambi Bačanović na platou ispred galerije.