Izložba fotografija „Kotor okom Zdravka Velimirovića” otvorena u Galeriji solidarnosti

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 19. listopada 2021. - 8:59
Autor: 

Izložba fotografija „Kotor okom Zdravka Velimirovića”, otvorena je u Galeriji solidarnosti, gdje su, osim fotografija o Kotoru i Crnoj Gori, predstavljeni i Velimirovićevi dokumentarni filmovi posvećeni Kotoru, „Kako spasiti grad” i „U spomen slavne mornarice”.

O djelu i životu Zdravka Velimirovića govorio je novinar Dušan Davidović :  „Dolaskom sa porodicom iz Cetinja u Kotor, Zdravko je u našem gradu stekao gimnazijsko obrazovanje, ali i prihvatio specifičan način života Kotora toga vremena koji mu je, kako je rado isticao, pomogao da se kasnije uključi u intenzivne tokove velegrada. Uostalom, u autobiografskim bilješkama Zdravko je izdvajao Cetinje i Kotor kao gradove koji su posebni u njegovom životu, ali i kojima se vraćao kasnije kroz plodno stvaralaštvo”.

Velimirović, dobitnik brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, bio je redoviti  član Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, a umro je 2005. godine u Beogradu. Na otvaranju izložbe u govorio je i Mladen Velimirović, potvrdivši očevu vječitu inspiraciju Kotorom. “Ova izložba upriličena je u prostoru koji se nalazi preko puta nekadašnjeg stana mog djeda Luke, profesora i direktora Gimnazije u Kotoru, gdje je moj otac stanovao u kući Buća na prvom spratu.”

Na izložbi je,  ispred organizatora, OJU “Muzeji” Kotor, sudjelovala  i Mileva Mršić.