Izložba „Od Krka do Kotora: Ivan Volarić - Piturić“ otvorena u Galeriji solidarnosti

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 20. listopada 2018. - 9:51
Autor: 

Izložba „Od Krka do Kotora: Ivan Volarić - Piturić“, posvećena životu i djelu javnosti uglavnom nepoznatog otočnog slikara i dekoratera Ivana Volarića, otvorena je sinoć u Galeriji solidarnosti u Kotoru. Izložba je nastala kao rezultat suradnje Centra za kulturu Grada Krka, Biskupije Krk, Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru i Općinske javne ustanove Muzeji Kotor.

Nazočnima se obratio direktor Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor Andro Radulović: „Mogu slobodno reći da saradnja dvije institucije, koja je započela 2011. godine, kojom se tradicionalno podrazumijeva zajedničko obilježavanje jednog od najvažnijih događaja u istoriji pomorstva gradova mediteranskog prostora – Lepantske bitke, odigrane 1571. godine. Večeras se, tragom pomalo zaboravljenog slikara Ivana Volarića, nastavlja međunarodna kulturna saradnja Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Ministarstva kulture Crne Gore preko naših institucija“.

Ravnateljica Centra za kulturu Grada Krka Maja Parentić izrazila je zadovoljstvo otvaranjem izložbe: „Večeras imamo priliku vidjeti fotografije i originalne radove krčkog slikara, rodom iz Vrbnika, nepoznatog slikara i crkveno-zidnog slikarstva i štafelnog slikarstva. Vi ga ovdje na području Boke znate kao autora velikog broja uspješnih portreta. Izložbu prati katalog čiji je tekst pisao monsinjor Franjo Velčić iz Krčke biskupije i profesorica Sanja Žaja Vrbica sa Sveučilišta u Dubrovniku“. Prof. Sanja Žaja Vrbica osvrnula se na život i stvaralaštvo Ivana Volarića: „On nije bio akademski slikar. Školovao se u privatnim ateljeima kao slikar dekorater, putovao je i izlagao u Zagrebu i Zadru. Došao je u Dubrovnik i tu dosta radova realizirao; radio je sakralne slike, portrete, zidno slikarstvo“.

Izložbu je otvorio konzul gerant Republike Hrvatske u Kotoru Marijan Klasić, koji je istakao da suradnja dva prijateljska grada Krka i Kotora najbolja promocija bogatog povijesnog, pomorskog i kulturnog krčkog i bokeljskog nasljeđa.

Ovim projektom, koji naredne godine, pod geslom Od Kotora do Krka: Ivan Volarić Piturić, donosi predstavljanje bokeljskog opusa Ivana Volarića u gradu Krku, osvjetljava se dosad posve zanemaren segment nacionalne slikarske baštine, što je posve u skladu s ciljevima postavljenim u sklopu još uvijek aktualne inicijative Europska godina kulturne baštine! Podršku projektu, uz inicijatore, zasad su pružili: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Republike Hrvatske, Grad Krk, Općina Kotor, Turistička zajednica Grada Krka, Općina Malinska-Dubašnica, Općina Punat i Općina Omišalj.

U glazbenom dijelu programa nastupila je ženska klapa „Incanto“.