Izložba u okviru projekta Art terapija u Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 29. rujna 2021. - 10:25
Autor: 

„Povodom obilježavanja manifestacije „Dani evropske baštine“,  pod pokroviteljstvom  Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, Fakultet vizuelnih umjetnosti Univerziteta „Mediteran“  i  Specijalna bolnica za psihijatriju  u Dobroti i  Kulturni  centar „Nikola Đurković“ Kotor organizuju izložbu radova  štićenika ove bolnice, nastalih u okviru projekta „ART TERAPIJA“ .

Fakultet vizualnih umjetnosti  Univerziteta Mediteran je u rujnu započeo II. fazu implementacije projekta Art terapija, u okviru kojeg, profesori i studenti ovog  fakulteta  zajedno s osobljem Specijalne bolnice za psihijatriju u Dobroti, sudjeluju u razvijanju jedinstvenog programa ekspresivne psihoterapije.  Art terapija se sprovodi u prostorijama SB Dobrota od srpnja ove godine, s ciljem poboljšanja uvjeta i načina rada s pacijentima. Kao primarni oblik komunikacije u ovom procesu koristi se umjetnički mediji i kreativno izražavanje (slikanje, crtanje, modeliranje i slične tehnike) kako bi se kroz kreaciju omogućilo pacijentima da bolje pristupe vlastitim osjećanjima i mislima.  Art terapija se zasniva prvenstveno na radu s  pacijentima, ali i osobljem, u cilju njihovog obučavanja u pružanju ove vrste pomoći.

S obzirom da je projekt Art terapija dio ovogodišnjeg obilježavanja manifestacije „Dani evropske baštine“, s temom  „Heritage: All inclusive – Baština otvorena za sve”, čiji je pokrovitelj Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, Fakultet vizuelnih umjetnosti Univeziteta „Mediteran“ i ZU Dobrota će u sklopu spomenute manifestacije realizirati izložbu radova štićenika ove ustanove. Izložba će biti svečano otvorena u četvrtak, 30. 9., u 19h u prostorijama JU Kulturnog centra „Nikola Đurković“ - „Staklena galerija“ u Kotoru. U okviru spomenute izložbe bit će prikazano više radova pacijentica s kroničnog i akutnog odjela, nastalih tijekom kreativnih radionica, a izložbu će otvoriti prof. Marija Džoganović, Dekanka Fakulteta vizuelnih umjetnosti i Vladimir Bujišić, direktor Kulturnog centra Nikola Đurković Kotor.

 „Osim obezbjeđivanja kvalitetnijeg liječenja pacijenata u ZU Dobrota, projekat Art terapija ima za cilj destigmatizaciju mentalnih bolesnika i bolnice u Dobroti kao jedine specijalne bolnice za psihijatriju u Crnoj Gori. Takođe, projekat koji podrazumijeva višemjesečni boravak umjetnika u  psihijatrijskoj bolnici  i konstantan rad sa pacijentima težih mentalnih oboljenja, ima za cilj i pružanje pomoći pacijentima u održavanju i ostvarivanju novih odnosa  sa spoljašnjim svijetom. Planirano je da projekat traje godinu dana, a njegovu implementaciju su podržali Univerzitet Mediteran, SB Dobrota, opština Kotor i Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta“.