Izložba Voja Stanića u galeriji Gayo

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 06. kolovoza 2021. - 15:55
Autor: 

Izložba slika „Sailing on dreams“ jednog od naših najpoznatijih slikara Voja Stanića bit će otvorena u subotu,  7. 8., u 21 sat u „Gayo Gallery“ u Portu Montenegru. Na otvaranju izložbe prisutnima će se obratiti generalni direktor Porta Montenegra David Margason, PR Porto Montenegra Danilo Kalezić i kustosica Elena Vojvodić, koja je priredila ovu izložbu. Sponzori događaja su Kiton i Sotheby's.

Vojislav - Vojo Stanić (1924.) je crnogorski slikar i akademik, koji više od pola stoljeća  živi i radi u Herceg Novom. Preciznim i nestašnim okom kroz prozor svog ateljea radoznalo i inteligentno promatra more, rivu i mještane. Zadovoljno izjavljuje da kozmos protiče pored njegovog prozora. Iako podsjeća na Boša, Margita i De Kirika, tvorac je autentičnog slikarskog jezika i prepoznatljivih magičnih ambijenata mediteranske atmosfere i “običan je genije i rasipnik ljepote”. Sve što vidi i izmašta, bez prestanka prenosi na svoja platna.

Izložba će biti otvorena do 20. 8.

“Gayo Gallery” je prva privatna umjetnička galerija otvorena u Crnoj Gori, specijalizirana za međunarodnu suvremenu umjetnost. Galerija izlaže od 1989. godine, promovirajući najpoznatije europske, kineske, ruske i američke umjetnike. Više od tri decenije posebno odaje počast djelima najeminentnijih crnogorskih umjetnika, poput Voje Stanića, Dada Đurića, Fila Filipovića i Petra Lubarde.