Izložba „Žene i ribarstvo“ - uloga žene u očuvanju tradicije

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 19. svibnja 2023. - 11:29
Autor: 

Međunarodni dan muzeja obilježen je  i ove godine u  JU Muzeju  i galeriji Tivat, a kao dio programa Festivala vjetra. Ova kulturna manifestacija organizira  se pod pokroviteljstvom Međunarodnog muzejskog savjeta (ICOM), pod sloganom „Muzeji, održivost i dobrobit“. Shodno temi, organizirana je izložba „Žene i ribarstvo“, posvećena očuvanju ovog tradicionalnog primorskog zanata, kroz ključnu ulogu žene.

Na početku, nazočne je pozdravila teoretičarka umjetnosti Nina Milićević, koja nas je podsjetila na Međunarodni dan muzeja i njegov značaj, kao sredstvo kulturne razmjene i utjecaja.

Izložba je  prikazana kroz više segmenata, uključujući fotografije, film i muzejske eksponate, bazirane na iskustvu žena koje su se bavile, ili se i dalje bave ribarstvom. Autorica projekta je direktorica Muzeja i galerije gospođa Danijela Đukić, koja je istakla da izložba predstavlja početak istraživanja na temu žena i ribarstva, kao i  ulozi žene u očuvanju tradicionalnih vještina  i zanata žena. Kroz razgovor i literaturu, došla je do brojnih saznanja i zanimljivosti, za koje možda nismo čuli i znali do sada.

Antonela Stjepčević  se  u ime organizatora Festivala vjetra  osvrnula na značaj  samog Festivala i izložbe, kao i  na ulogu mora u našim životima. Pročitano je i pismo gospodina  Aleksandra Joksimovća, direktora Instituta za biologiju mora, koji je bio spriječen prisustvovati sinoćnjem događaju.

U ime Sekretarijata za društvene djelatnosti Općine Tivat, izložbu je  otvorila gospođa Milica Ojdanić, koja je izrazila zadovoljstvo organiziranjem ove izložbe zbog značajne uloge žene u očuvanju tradicije.

Gospođa Vjera Raičković je govorila moru i ribanju, kao  načinu života. Ističe, kako je ribarstvo divan, ali mukotrpan zanat. Ljubav prema ribolovu  i 123 godine staroj barci ne krije.

Posjetitelji su bili u prilici pogledati i  izložbu „Nematerijalna kulturna dobra Crne Gore, kao i stalnu postavku iz umjetničke kolekcije Dizeldorf Tivat.