Jadran kao vječito nadahnuće

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 05. studenog 2019. - 10:20
Autor: 

Svečano otvaranje izložbe „Zbirka Večerina - Jadran nadahnuće“ upriličeno  je sinoć u kotorskoj  Galeriji solidarnosti. Ova iznimna zbirka slika hrvatskih, austrijskih, njemačkih, talijanskih, mađarskih, francuskih i engleskih umjetnika, nastalih u razdoblju od sredine XIX., pa do sredine XX. stoljeća, prvi je puta bila izložena u Opatiji 2017. godine.  Izložba je ostvarena povodom Dana Općine Kotor u suradnji Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Kotoru, Općine Kotor i OJU Muzeji Kotor – Galerija solidarnosti, uz financijsku potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Na početku, brojnim posjetiteljima se obratila v.d. ravnateljice  OJU „Muzeji” gospođa  Slađana Mijanović,  koja je pozdravila prisutne i izrazila zadovoljstvo što je upravo ovako vrijedna zbirka prezentirana našoj publici.

Mr. sc. Jasminka Lončarević, generalna konzulica Generalnog konzulata  RH u Kotoru Jasminka je u svom obraćanju istakla kako ovakvi događaji pridonose boljem razumijevanju važnosti duhovne, kulturne, povijesne i prirodne baštine Jadrana, koji nas identitetski snažno određuje i ujedno povezuje u jedan kulturni prostor.

„Tom baštinom možemo se ponositi, a ova izložba doprinos je tomu da je još bolje upoznamo u njezinim ljepotama i posebnostima, koje su brojne slikare  bile nadahnule na  umjetničko stvaranje. Jer Jadran doista jest nadahnuće. Učinimo da takav i ostane , prije svega suradnjom naših dviju država u očuvanju kulturnih i prirodnih vrijednosti i dobara jadranskog podneblja“ – rekla je na kraju  svog govora generalna konzulica Lončarević.

Posjetiteljima se obratio i vlasnik zbirke gospodin  Duško Večerina, koji je veliku zahvalnost izrazio organizatorima ove izložbe.

„Pred vama se nalazi i jedno od najboljih djela hrvatske slikarice Naste Rojc, supruge Branka Šenoe, naziva U Boki kotorskoj – Tivat, za koju se nije ni znalo da postoji, niti da je Nasta bila kod vas u Tivtu, sve do otkrića tog djela prije pet, šest godina. Zbirka je nastajala tijekom dva desetljeća i kako je rasla, u meni je rasla i želja da je, osim hrvatske, upozna i crnogorska publika - osobito vi Bokelji, jer je na ovim djelima iscrtano zajedničko jadransko kulturno nasljeđe“ – kazao je gospodin Večerina, govoreći o vrijednosti zbirke.

Izložbu je otvorio predsjednik Općine  Kotor Željko Aprcović: „Različite tehnike – grafike, akvarela, ulja na platnu i crteža najbolje oslikavaju bogatstvo obale od Pule do Dubrovnika, pa sve do južnog dijela Crnogorskog primorja, daju posebnu draž i motivišu publiku da sagleda svu kompleksnost prisnosti, a opet jasno prikazanu raznovrsnost ovih predjela sa motivima koji, po mom dubokom ubjeđenju, ostavljaju bez daha.“

U glazbenom dijelu programa nastupio je Mandolinski  orkestar „Tripo Tomas”.

Izložbi su pored brojnih ljubitelja umjetnosti  nazočili i ministrica bez portfelja u Vladi CG  Marija Vučinović ispred Hrvatske građanske inicijative, potpredsjednik Općine Tivat i potpredsjednik HGI-ja Ilija Janović, potpredsjednik HGI – ja i  predsjednik HNV – a Zvonimir Deković, svećenici Kotorske biskupije, kao i predstavnici iz političkog i javnog života.

 

Posjetitelji će izložbu moći  pogledati do 30. 11. 2019. Također, sponzori izložbe su  Kutjevo i Ataco.