Josip Juratović dao potporu Hrvatskoj građanskoj inicijativi

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 09. travnja 2016. - 10:00
Autor: 

Jučer je prostorije Hrvatske građanske inicijative i Hrvatskog nacionalnog vijeća posjetio gospodin Josip Juratović, prvi i jedini Hrvat u njemačkom parlamentu - Bundestagu kao zastupnik njemačke Socijaldemokratske stranke, gdje su ga primili predstavnici hrvatske nacionalne manjine iz Crne Gore.

U prostorijama Hrvatske građanske inicijative susreo se s ministricom u Vladi Crne Gore i predsjednicom HGI-ja Marijom Vučinović, parlamentarnom zastupnicom Hrvatske građanske inicijative Ljerkom Dragičević, predsjednikom OO HGI Tivat Ilijom Janovićem, kao i s predsjednicom OO HGI Kotor Ljiljanom Velić, gdje se zadržao u razgovoru o ciljevima i planovima Hrvatske građanske inicijative, o samoj stranci, kao i o predstojećim izborima. Gospodin Juratović posjetio je i Hrvatsko nacionalno vijeće, gdje ga je, pored predsjednika Zvonimira Dekovića, dočekao i konzul Republike Hrvatske u Kotoru, Hrvoje Vuković. Gospodin Deković ga je upoznao s radom Hrvatskog nacionalnog vijeća, te su razgovarali o realiziranim i budućim projektima. 

Gospodin Juratović je tijekom razgovora s čelnicima HGI-ja istakao svoja politička nastojanja za širenjem regionalne ekonomije, a stavio je akcenat na pitanje izbjegličke krize. Istakao je želju da ponovno posjeti hrvatsku zajednicu u Crnoj Gori, prema kojoj gaji najdublje poštovanje, s obzirom na veliko kulturno blago koje ona baštini, a koje je nesrazmjerno broju Hrvata u Crnoj Gori. Gospodin Juratović je izrazio punu potporu HGI-ju, ističući zadovoljstvo sa svime što je HGI do sada učinio, s ciljem ostvarivanja prava Hrvata u Crnoj Gori.

„Ja sam član skupine prijateljstva  parlamentaraca između Njemačke i  Jugoistočne Europe. Tu su zemlje kao što je Crna Gora, Albanija, Srbija, Makedonija i Kosovo.  Mi smo na putovanju, jedna cijela delegacija; bili smo dva dana u Prištini, dva dana u Tirani i sada smo u Podgorici. Ja sam napustio grupu i došao ovdje da vidim, prije svega, Hrvate, jer sam čuo da su organizirani, da malo s njima popričam“, izjavio je  za naš Radio gospodin Juratović.

Govorio je i o dojmovima sa sastanka u Podgorici: „U Podgorici smo imali interesantne razgovore. Osobno sam prisustvovao razgovoru s gospodinom Krivokapićem, gdje su malo pričali o situaciji u Crnoj Gori. Nas najviše interesira razvoj Crne Gore na putu ka Europskoj uniji, a i uopće društvena situacija. Utisci su dobri; mislim da je Crna Gora na dobrom putu po pitanju ulaska u EU. Logično, treba ubrzati procese i na tome radimo svi zajedno, jer mislim da je jako bitno da se da perspektiva Zapadnom Balkanu za ulazak u EU, a dio toga je i Crna Gora, tako da bi se taj proces trebao ubrzati kako bi se stablilizirala ova regija“.

Audio: 
Josip Juratović