JU Osnovna škola Drago Milović – Demant na dopis HNV –a

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 13. ožujka 2024. - 10:22
Autor: 

„Shodno dopisu HNV-a dana 12.3. 2024. godine na Radio Dux – u i  Radio Tivtu želimo da objasnimo javnosti nekoliko činjenica tj. tok događaja vezano za projekat „Cetinje jedna priča“.

Kao prvo projekat se zove Čas istorije u Prijestonici: „Cetinje jedna priča“ koji sprovodi Zavod za školstvo. Program se realizuje za učenike VII razreda posjetom kulturno-istorijskim znamenitostima i nacionalnim parkovima, sa osmišljenim predavanjima i radionicama prikladnim uzrastu učenika, uz zabavno-rekreativni segment (kviz znanja). Pojašnjavamo da je naša škola trebala da ide u terminu 29.11. do 1.11. (prva grupa), a druga grupa od 1.12. do 3. 12. 2023. nakon čega smo dobili mejl da je došlo do prekida projekta, 29.11.2023. u večernjim časovima smo dobili mejl od Zavoda za školstvo da se nastavlja projekat i da je novi termin za našu školu od 27.12. do 29. 12. 2023.

Taj termin je za nas bio sporan jer je kraj drugog klasifikacionog perioda, a veliki broj djece je bio odsutan zbog Božića u periodu od 24.12. do 26.12.2023. i nijesmo smjeli uskratiti djeci zakonsko pravo da odgovaraju i dobiju ocjene. Tražili smo odlaganje termina i dobili ove sad nove termine koji su sporni i koji se poklapaju sa Uskrsom. Dopis o novim terminima tj. od 27. – 29. 3. ( I grupa) i od 29.3. – 31. 3. ( II grupa) je stigao sredinom februara i odmah smo reagovali telefonskim pozivom prema koordinatorki projekta Marini Ivanović za pomjeranje termina. Dobili smo usmeni odgovor da će to biti nemoguće, jer nemaju više termina, imamo veliki broj učenika što otežava organizaciju.

Zatim smo uputili pismeni zahtjev 7. 3. 2024. godine i molili za rotaciju sa nekom drugom školom sa sjevera kojoj ti datumi nijesu sporni. Pošto nijesmo dobili odgovor pokušali smo da se informišemo nekoliko puta telefonskim pozivom, i dobili iste odgovore da je proslijeđeno upravi hotela JU „Bečići – Lovćen“, jer su oni odgovorni za određivanje termina i smještaja. Ne slažemo se da smo željeli prebaciti odgovornost na Zavod za školstvo što je navedeno u dopisu HNV-a , jer kao što smo obrazložili uradili smo sve što je bilo u našoj nadležnosti kako bi promjenili termine.

Iz svega gore navedenog i priloženog dopisa, želimo upoznati javnost da smo uradili sve što je bila naša zakonska i moralna obaveza tj. da poštujemo i vrednujemo multikonfesionalnost i multietnički sklad koji naša ustanova baštini” – stoji u priopćenju  rukovodstva škole.