KFPD – „Zamislite, djeco...”

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 28. lipnja 2023. - 8:21
Autor: 

Kotorski festival pozorišta za djecu (KFPD), 31. po redu, bit će održan od 2.7. do 12. 7., u organizaciji Općine  Kotor - Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti.

Festival,  koji je međunarodnog karaktera, organizira  se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Crne Gore, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednika države.

„Kada je pozorišni program u pitanju, u planu je  da bude odigrano 16 predstava, od kojih 11 u takmičarskom dijelu programa. Nastupiće pozorišne trupe iz Izraela, Švedske, Španije, Italije, Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i iz Crne Gore. Predstave su za svu djecu, uzrasta od 0 do 18 godina. Glavni program Festivala će se, kako je planirano, najvećim dijelom odvijati na Ljetnjoj pozornici i u Kulturnom centru “Nikola Đurković”, dok su ostale lokacije: Pjaca od kina, Glavni gradski trg i zgrada Starog zatvora. Pored pozorišnog programa, Festival će imati bogat prateći program u kojem su zastupljene sve umjetnosti, a čine ga edukativno-teorijski program, dječje scensko stvaralaštvo i likovni program. Ove godine biće angažovano oko 300 volontera različitih uzrasta. Festival će biti otvoren 2. jula u 21. 30 na Ljetnjoj pozornici, programom pod nazivom “Zamislite, djeco...”, što je ujedno i slogan ovogodišnjeg Festivala. Scenario i režiju programa otvaranja, rađenog u produkciji  Kotorskog festivala pozorišta za djecu, potpisuje Dejan Đonović.   Na svečanom otvaranju publici će se obratiti predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić koji će po tradiciji predati ključeve grada djeci i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović koji je i visoki pokrovitelj Festivala. obrodošli u Kotor koji je od 2. do 12. jula najinspirativniji - obojen najvedrijim bojama, posebno miriše na nova znanja, kreativnost i igru i donosi najčistiju energiju – onu koja nas posebno pokreće u danima kada je “grad u rukama najmlađih”- stoji u priopćenju organizatora.