Kićenje „Mađa“ u Perastu 1. 5.

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 28. travnja 2018. - 8:54
Autor: 

„U Perastu se vjekovima organizuju razne pučke fešte, među kojima je i “Mađ”. Kićenje “Mađa” se posebno obilježava 1. maja svake godine, kao prvi pozdrav dolazećem proljeću i novom životu i skida se 14. maja. Ova svečanost se slavila od davnina. Poznato je da je Peraška mornarica aktivno učestvovala u organizovanju ovog običaja sa svojim vojvodom, barjaktarom i časnicima. Mladež bi okitila granama cijelu obalu grada.

MAĐ – velika hrastova (dub) ozelenjena grana okiti se koromanima i bočicama mlijeka i vina, te šarenim papirnatim trakicama (u prošlim vremenima krpenim), “posadi” se na Pjaci Svetog Nikole u Perastu. Po starim običajima, posljednji peraški mladoženja bere i kiti mađ, dok građani obezbjeđuju mlijeko i vino, a domaćin fešte bijelu kafu i koromane.

Sav taj ceremonijal ispraćen je sviranjem tambura ili mandolina i pjevanjem prigodnih pjesama. Nakon kićenja MAĐA, povorka građana, uz pratnju tamburaša i veselo pjevanje, pravi đir s kraja na kraj Perasta, budeći ostale Peraštane, koji su dužni da im se pridruže u zajedničkom veselju, koje se obavezno okončava druženjem u lokalnoj kafani, uz neizbježnu prigodnu bijelu kafu i koromane.

Ritualna radnja ukazuje na pagansku koncepciju slavljenja novog ciklusa rađanja u prirodi, što ukazuje na korijenje ovog obreda. Ovaj običaj je postojao u mnogim mjestima na istočnoj obali Jadrana, uključujući i ostala bokeška primorska mjesta, ali do danas se održao samo u Perastu, pa je samim tim vrijedan pažnje.

Ovaj običaj, koji je bio zabranjen za vrijeme vladavine komunista, Društvo prijatelja Perasta je ponovo pokrenulo i mnogi zaljubljenici u Perast 1. maja rano ujutro dolaze na taj obred da zajedno sa mještanima proslave stari običaj.

Budite sa nama 1. maja 2018. godine u 8 sati ujutro na Pjaci Svetog Nikole, pa onda u điru po Perastu i na kraju u restoranu “Đardin”, da zajednički obilježimo ovu prelijepu perašku feštu“ -  poručuju organizatori : Društvo prijatelja grada Perasta, Mjesna zajednica Perast, kao i  Međunarodni festival klapa Perast.