„Kolo bez granica“ zbližilo djecu iz šest država!

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 31. kolovoza 2022. - 12:55
Autor: 

U Tivtu je  uspješno završen II. Međunarodni dječji festival folklora „Kolo bez granica“, u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva „Boka“, pod pokroviteljstvom Općine Tivat. Gala koncertom na gradskoj rivi Pine, zaokružena je višednevna priča posvećena isključivo dječjoj zajednici.

„U ovogodišnje Kolo bez granica ušlo je šest država - Albanija, Bugarska, Hrvatska, Sjeverna Makedonija i Srbija, pored domaćina iz Crne Gore. Preko 300 mališana imalo je priliku sudjelovati u u bogatom, raznovrsnom programu“ – navodi Saša Mamula, PR festivala. Festival se u cijelosti odvijao na javnim prostorima, ulice grada transformirane su u podiju za pjesmu i igru, dok su se na gradskoj rivi Pine smjenjivali događaji kulturnog i edukativnog karaktera.

Odlično je, prvi put smo u Crnoj Gori i predivno je, baš nam se dopada. Prekrasno, sviđa nam se Tivat, stekli smo mnogo drugara“ – samo su neki od komentara djece-sudionika.

 „Velika je čast predstavljati državu na festivalu poput ovog! Pet dana kulturnih i edukativnih aktivnosti, i mnogo više od toga. Zahvalni smo na pozivu“ – navode predstavnici Albanije, dok predstavnici Srbije ističu da je Kolo bez granica sigurno jedan od najljepših festivala koje su posjetili.

Direktor Festivala, Vidak Božovič ističe da iza kompletnog projekta stoji višemjesečna priprema i veliki tim sastavljen isključivo od članova KUD “Boka” koji su kompletan projekt iznijeli profesionalno i volonterski, uz veliki entuzijazam i ljubav, te dodaje: “Ostvarili smo našu misiju koja jeste uspostavljanje, razvoj i jačanje prijateljskih odnosa među državama, promovisanje kulturne saradnje dječje zajednice, podsticanje očuvanja i njegovanja tradicije i kulturnog nasljeđa, multietničnosti i multikulturalnosti kod djece“.

Festival predstavlja originalnu kulturno-turističku promociju grada Tivta i Crne Gore. Programske aktivnosti pored javnih nastupa obuhvatile su i upoznavanje Tivta i Boke kotorske obilascima i krstarenjem zaljevom, dok je javnost imala priliku da se oproba u najreprezentativnijim igrama crnogorskog folklora na javnoj folklornoj radionici. U sklopu festivala izvedena je i Revija narodnih kostima Crne Gore – multimedijalni projekt „Boke“ nastao u cilju prezentiranja  raznolikosti i bogatstva crnogorskog folklora.

„Ove godine uspjeli smo u uspostavljanju mostova među dječjom zajednicom Regiona i Evrope, a nadamo se da ćemo naredne godine uspjeti da ugostimo i predstavnike sa drugih kontinenata. Reakcije i komentari posjetilaca i šire zajednice su fantastični, podrška raste, pa nema razloga da ne širimo naše Kolo bez granica!“ - navodi Božović, najavljujući da ubrzo počinju pripreme za sljedeće izdanje Festivala.

Pored navedenih benefita, Festival predstavlja svojevrsnu platformu koja će djeci Tivta omogućiti gostovanja u zemljama koje su se ove godine našle u ulozi sudionika. II. Međunarodni dječji festival folklora “Kolo bez granica” u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva “Boka” realiziran je pod pokroviteljstvom Općine  Tivat i financijskom podrškom Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, Turističke organizacije Tivat, Porta Montenegra i brojnih drugih sponzora.