Koncert „Concordie discors“ za pamćenje

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 25. rujna 2016. - 10:23
Autor: 

U organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća, a uz potporu Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore, Centra za kulturu Tivat, kao i Muzičke škola Tivat, sinoć je u Velikoj dvorani Centra za kulturu Tivat koncert održao Akademski zbor Filozofskog  fakulteta u Zagrebu  „Concordia discors“, koji su svojim nastupom oduševili sve nazočne.

Na početku večeri, publici se obratio Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske krovne zajednice „Dux Croatorum“, koji je pozdravio sve nazočne. Jedan od članova zbora, Mislav Matišić kazao je kako ovaj zbor postoji svega šest godina, te da su nastupali na raznolikim lokacijama, od kojih se izdvaja nastup u Beču pred 60 tisuća ljudi. „Došli smo ovdje pomoći vam u očuvanju vašeg hrvatskog identiteta, povezati vas sa zemljom maticom, ali i sami upoznati bogatu kulturnu baštinu Boke kotorske. Želimo zapjevati na Gospi od Škrpjela, želimo zapjevati u kotorskoj Katedrali, ali želimo i upoznati Bokeljsku mornaricu, Verige, Perast, perašku Fašinadu. Želimo upoznati dobrotske trgovce, prčanjske kapetane, ali i Tripu Kokolju, admirala Zmajevića, Viktora Vidu, Leopolda Mandića, Ivu Vizina i Blaženu Ozanu Kotorsku. Budite ponosni na svoju tradiciju i čuvajte je kao što ste je čuvali do sad“, istakao je Matišić.

Zbor se publici predstavio bogatim repertoarom različitih glazbenih žanrova, od sakralnih do dalmatinskih, preko narodnih pjesama, a posebno oduševljenje izazvala je izvedba pjesme „Bokeljska noć“, koja je izmamila gromoglasan pljesak.

Među nazočnima su bili: Zdravko Nikolić, djelatnik u Konzulatu Republike Hrvatske u Kotoru, Marija Vučinović, predsjednica Hrvatske građanske inicijative, Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

Druženje je nastavljeno u Domu kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi, gdje se uz glazbu i vino pjevalo do ranih jutarnjih sati.