Kotor u pokretnim slikama redatelja Zdravka Velimirovića

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 20. ožujka 2018. - 8:42
Autor: 

JU Kulturni centar „Nikola Đurković“  i Crnogorska kinoteka organiziraju u srijedu,  21.3. omaž redatelju Zdravku  Velimiroviću.

„Kotor u pokretnim slikama“ naziv je revije kratkih dokumentarnih filmova koji će biti prikazani u dvorani Kina „Boka“ od 19 sati. U fokusu su dokumentarni filmovi koje je  Velimirović posvetio Kotoru i Boki kotorskoj: Nokturno za Kotor i Dobrodošli u kotorski fjord. Film „Kako sačuvati grad“  govori o Kotoru poslije razornog zemljotresa 1979. godine, a film „ U spomen slavne mornarice“  Velimirović je posvetio  Bokeljskoj mornarici.

U ime organizatora prisutne će pozdraviti Dušan Davidović, predsjednik Savjeta kotorskog Kulturnog centra „Nikola Đurković“ i Andro Martinović, direktor Crnogorske kinoteke.

O životu i djelu poznatog režisera govorit će Ranka Velimirović, producentica.

Ulaz je slobodan.

„ Zdravko Velimirović je rođen na Cetinju 11. oktobra 1930. Gimnaziju je završio u Kotoru gdje je proveo mnoge godine i često mu se vraćao.  Režirao je dokumentarne, televizijske i radio drame, kao i nekoliko igranih filmova za koje je dobio više od dvadeset nagrada i priznanja. Za svoj doprinos Kotoru, 2000. dobio je nagradu “21. NOVEMBAR“. Preminuo je u Beogradu 7. februara  2005.“