Kvalitetno zastupamo interese Hrvata

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 28. listopada 2017. - 13:22

Predsjednica Hrvatske građanske inicijative Marija Vučinović uoči današnjeg jubileja stranke poručila je u razgovoru za "Dan" da su osnivanjem HGI prije 15 godina nacionalni interesi Hrvata u Crnoj Gori artikulirani na mnogo kvalitetniji način.

- Prije osnivanja HGI, prve i jedine legitimne političke stranke Hrvata u Crnoj Gori, hrvatska nacionalna manjina samo je bila prepoznata na kulturnom polju kroz djelovanje NVO.

Osnivanjem  Hrvatske građanske inicijative i odgovornim političkim djelovanjem, svjesni naše kulture, tradicije i nacionalne pripadnosti, doprinijeli smo stvaranju kvalitetnijih uvijeta za život hrvatske zajednice, a preko svojih predstavnika u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti poslali jasnu poruku da smo ravnopravan narod sa svim narodima u Crnoj Gori i da kao takvi i mi imamo pravo na svoje političke predstavnike - navodi Vučinovićeva.

Ona ističe da se "Slobodno možemo reći da je HGI doprinijela političkom sazrijevanju crnogorskog društva, jer je svojim radom i djelovanjem dokazala da Crna Gora  uz uvažavanje svih različitosti može postati demokratska i prosperitetna i zemlja primjer u regionu."

Prema riječima Vučinovićeve, Hrvatska građanska inicijativa je pored zastupanja nacionalnih interesa hrvatske zajednice u Crnoj Gori, svojim programom, od osnivanja, 2002. godine zastupala i jedne od najvaznijih državnih interesa, a to su njena neovisnost, samostalnost i pristupanje NATO savezu i EU.

- U svom djelovanju nikada se nismo vodili populističkim idejama, već konkretnom politikom, koja je i Crnu Goru, zajedno sa našim koalicionim partnerima, dovela tamo gdje jeste danas. A Crna Gora je danas neovisna, samostalna država i punopravna članica NATO saveza. HGI  je također  spona suradnje sa Republikom Hrvatskom, odnosno EU. Zato, iako predstavljamo brojčano najmanju nacionalnu zajednicu u Crnoj Gori, možemo u velikoj mjeri doprinijeti u procesu integrisanja naše države u EU - naglašava Vučinovićeva.

Ona je podsjetila da je HGI prepoznata kao politička stranka koja brine o studentima kroz stipendije, kao i kroz sponzorstva mnogobrojnih sportskih I kulturnih događaja.

- Želim naglasiti da će HGI i u budućem političkom životu Crne Gore, koliko god to nekima smetalo imati važnu ulogu u svim procesima od značaja za državu Crnu Goru - zaključila je Vučinovićeva.

Prvi imali ženu za predsjednicu

HGI, prema riječima Marije Vučinović, i dio predstavnika manjinskog naroda koji su formirali  Platformu o suradnji između manjinskih političkih partija, koja se pokazala kao veoma kvalitetan način zajedničkog djelovanja.
- HGI je dobar primjer da žene u politici  mogu uspješno upravljati političkim procesima. Mi smo jedina stranaka u Crnoj Gori na čijem čelu je žena. Također, na čelu OO HGI Kotor je žena, a u prošlom sazivu parlamenta nas je zastupala žena. Također žena je i ministrica u Vladi Crne Gore - navodi Vučinovićeva.