Intervju ministrice Vučinović za Dnevne novine

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 07. studenog 2017. - 10:56
Autor: 

Ministrica bez portfelja u Vladi crne Gore i predsjednica HGI-ja Marija Vučinović smatra da pojedinci i dalje imaju neprimjerenu etničku distancu prema Hrvatima u Crnoj Gori. U cijelosti vam prenosimo intervju za Dnevne novine:

DN: Prostorije HGI su prije nekoliko dana demolirane. Šta je, prema Vašem mišljenju, bio povod ovog  vandalskog čina?
Vučinović:
Hrvatska građanska inicijativa ne želi da licitira o motivima ovakvog vandalskog čina. Ono što kao politička stranka radimo, od svog osnivanja, jeste da maksimalno doprinosimo izgradnji i jačanju demokratije, kao i suživotu zasnovanom na poštovanju multietničnosti i multikonfesionalnosti.
I pored toga, na žalost, konstatiram da pojedinci i dalje prema Hrvatima u Crnoj Gori i prema HGI, kao jedinoj legitimnoj političkoj stranki hrvatske zajednice, imaju neprimjerenu etničku distancu.
Svakako, u korijenu takve pojave stoji i jedan značajan dio uređivačke politike pojedinih medija, koji kroz tekstove njihovih uposlenika, a posebno kroz komentare tih istih tekstova na portalima, u bukvalnom smislu crtaju mete funkcionerima i članovima HGI.

DN: Približavaju se lokalni, a potom i predsjednički izbori. Koga bi voljeli da vidite kao predsjednika Države? Zašto?
Vučinović:
Vjerujem da je najvažnije, prije svega za građane i državu u cjelini, da budući Predsjednik nastavi reformski kurs Crne Gore ka punopravnom članstvu u EU. I ne manje važno, da doprinese političkoj stabilnosti i daljem ekonomskom snaženju Crne Gore. Takav predsjednik će sigurno od strane HGI imati iskrenu i pouzdanu potporu.

DN: Jeste li zadovoljni saradnjom među partijama unutar vladajuće koalicije?
Vučinović:
Svaki oblik koalicionog djelovanja zahtjeva punu i iskrenu suradnju svih čimbenika, kada su pitanju strateški ciljevi države Crne Gore. Kao što sam ranije isticala, HGI nikada nije i neće licitirati s državnim interesima Crne Gore.
Naravno, da iako smo predstavnici brojčano najmanje zajednice u Crnoj Gori, ne znači da u koalicionoj suradnji nemamo snagu da utječemo na ključne procese, već naprotiv, u nekima smo i korektivni faktor,  kojim potičemo sazrijevanje političkog ambijenta kao i vrijednosnog sustav na jednu višu razinu.

DN: Kako ocjenjujete dosadašnje rezultate aktuelne Vlade?
Vučinović:
Od konstituiranja Vlade jedan dio političke javnosti je licitirao s mogućnošću premijera, samim tim i Vlade da nastave provoditi zadate i proklamirane ciljeve. Sada sa sigurnošću mogu reći da je Vlada gotovo u potpunosti ispunila zadate programske ciljeve, pogotovo na makroekonomskom planu. Uostalom o tome svjedoče i svi relevantni međunarodni subjekti.
No, ono što zabrinjava je da su pojedini mediji do te mjere kontaminirani negativnom predodžbom o Vladi da javno mnjenje, na žalost, ostaje uskraćeno za pravu sliku o učincima jedanaestomjesečnog rada Vlade.

DN: Skupšina Crne Gore od parlamentarnih izbora ne funkcioniše u punom kapacitetu zbog bojkota opozicije. Kako komentarišete nastavak bojkota?
Vučinović:
Smatram da je svim predstavnicima građana mjesto u parlamentu. To je adresa na kojoj se na kvalitetan način vodi politički dijalog, koji nema alternativu. Sve drugo je manipulacija i puki populizam.

DN: U opoziciji su očigledne sve češće svađe, čak i među političkim subjektima koji su u koaliciji na vlasti u nekim gradovima. Kako to komentarišete?
Vučinović:
Politika je dinamičan i ozbiljan posao, koji zahtjeva donošenje odluka ali i odgovornost. Na koji će način politički  subjekti donositi određene odluke u modelima suradnje je njihovo pravo, a rezultati takvih odluka bit će ocjenjeni na izborima  od strane birača.

DN: Crna Gora je postala 29. članica NATO, sljedeći korak je ulazak u EU. Da li možemo učiti na primjerima Hrvatske, kao najbliže zemlje iz regiona koja je u EU? Koliko HGI može uticati na povezanost Crne Gore i Hrvatske?
Vučinović:
Najvažnije je da kao država u kvalitativnom smislu ispunimo sve ciljeve koji su pred nama u procesu pristupanja EU. Na tom putu Republika Hrvatska je naš pouzdan partner, koji gotovo svakodnevno, kroz razne oblike saradnje pomaže Crnoj Gori da što kvalitetnije pređe određene dionice u tom procesu.
HGI kao spona između Hrvatske i Crne Gore intenzivno radi i inicira na još čvršćoj suradnji među državama, kako bi Crna Gora pored NATO saveza postala i punopravna članica EU.