Laudato si`- Sačuvajmo okolinu!

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 29. siječnja 2020. - 8:47
Autor: 

Caritas Crne Gore na svojoj facebook stranici (https://www.facebook.com/nvocg/) je objavio upute za daljnje aktivnosti u sklopu provođenja projekta  “Laudato si`- Sačuvajmo okolinu!”  

„Poštovani!

Krećemo s novom aktivnošću! Pridružite se!

Upute za Mjesec štednje energije za grijanje kućanstva (veljača 2020.)

1. Prilagodite odjeću godišnjem dobu. Zimi u svome domu ne nosite samo kratke rukave.

2. Grijte samo one prostorije koje se koriste ili smanjite grijanje u prostorijama u kojima nitko ne boravi.

3. Danju je dovoljna temperatura 20º, a noću 15º. Ukoliko smanjite grijanje za jedan stupanj u svome domu, štedite oko 5% energije za grijanje.

4. Sat ili dva prije odlaska na spavanje, smanjite grijanje prostorija u kojima boravite.

5. Prozore s južne strane vašega doma ne zaklanjajte.

6. Ne stavljajte zavjese ili namještaj preko radijatora.

7. Obiteljima i pojedincima u potrebi pomozite platiti račune za grijanje.

8. Osobama u potrebi nabavite drva.

9. Pomozite starijim osobama pripremiti drva za ogrjev.

10. I dalje odustanite od kupovine nedjeljom. Umjesto toga posjetite prijatelje, bolesnike ili usamljene osobe. Zajedno s članovima svojeg bratstva razveselite i posjetite u nedjelju bolesne i usamljene u vašoj okolini. Ili jednostavno prošećite prirodom sa svojom obitelji ili prijateljima.

Molimo vas da nam pošaljete izvještaj (fotografije, video, tekst…) o vašim aktivnostima u ovome mjesecu. Na taj način potaknut ćemo i druge da nam se pridruže u aktivnostima!

Realizacija ovog projekta Caritasa Crne Gore pod nazivom „Laudato si`- Sačuvajmo okolinu!“ započela je u nedjelju 19. siječnja. Projekt će se realizirati do kraja kalendarske godine. Caritas Crne Gore se ovime priključio projektu Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži iz Hrvatske pod nazivom CRO Laudato si`. 

Glavni je cilj projekta upućivanje na važnost enciklike pape Franje Laudato si` i poticanje svećenika, redovnika, redovnica, laika i svih zainteresiranih osoba na sudjelovanje u projektom predviđenim aktivnostima. One su fokusirane na očuvanje okoline, a cjelokupnim projektom želi se promovirat neraskidiva veza između Boga, čovjeka i svijeta, kao i poštovanje ljudskog dostojanstva svake osobe. Papa Franjo u enciklici Laudato si` spaja dosadašnje učenje učiteljstva Katoličke Crkve pozivajući sve katolike, ali i sve ljude na „ekološko obraćanje“ i „novi stil života“. Prema planu projekta siječanj je bio posvećen poštovanju neradne nedjelje, veljača štednji energije za grijanje domaćinstava, ožujak izbjegavanju bacanja hrane, travanj štednji vode, svibanj štednji električne energije, a lipanj izbjegavanju upotrebe plastike“. 

Predsjednik Caritasa Crne Gore mons. Rrok Gjonlleshaj, barski nadbiskup i apostolski administrator Kotorske biskupije  je aktivnim sudjelovanjem i osobnim primjerom dao potporu projektu.