Priopćenje Caritasa Barske nadbiskupije

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 23. siječnja 2020. - 8:53
Autor: 

Caritas Crne Gore je započeo realizaciju projekta “Laudato si`- Sačuvajmo okolinu!”, koji će se realizirati do kraja godine. Prvi promotor bio je nadbiskup barski Rrok Gjonlleshaj.

Glavni cilj je ukazivanje na važnost enciklike pape Franja “Laudato si`” i poticanje svih osoba na sudjelovanje u aktivnostima koje su fokusirane na očuvanje okoline, čime se želi promovirati “neraskidiva veza između Boga, čovjeka i svijeta, kao i poštovanje ljudskog dostojanstva svake osobe”. Papa Franjo u enciklici “Laudato si`” poziva na “ekološko obraćanje” i “novi stil života”, pri čemu je siječanj posvećen poštovanju neradne nedjelje, veljača štednji energije za grijanje domaćinstava, ožujak izbjegavanju bacanja hrane, travanj štednji vode, svibanj štednji električne energije, a lipanj izbjegavanju upotrebe plastike. S obzirom da je siječanj posvećen poštovanju neradne nedjelje, svi su bili pozvani da posjete starije, nemoćne, bolesne ili usamljene ljude u okolini.

Povodom početka projekta, predsjednik Caritasa Crne Gore, msgr. Rrok Gjonlleshaj, barski nadbiskup i apostolski administrator Kotorske biskupije, kazao je kako smo “svjedoci globalnih katastrofalnih klimatskih promjena, o čemu je bilo govora i u alarmantnom izvještaju Svjetske meteorološke organizacije pred skupštinom UN u New Yorku prije nekoliko mjeseci”.On je ukazao na važnost enciklike “Laudato si`”, jer je “očuvanje planete moralni i etički imperativ i za vjernike i za one koji ne vjeruju, koji mora biti ispred političkih i privrednih interesa”.  “Smisao ekologije je da zaštitimo svoju okolinu od onečišćenja, ali još više da se trudimo uspostaviti solidarne i ispravne odnose između čovjeka i prirode. Pozvani smo zato da razvijamo ekologiju uma i srca koja rađa harmoniju s cijelim svijetom. Tako ćemo razvijati osjećaj bratstva sa svim stvorenjima. Stojimo pred ekološkim obraćenjem, a Enciklika nas u tome potiče, te ohrabruje sve koji se s pravom brinu o planeti”, istakao je nadbiskup Gjonlleshaj.  

On je spomenuo da je Caritas Crne Gore, na čelu s direktorom Markom Đelovićem, pokrenuo nekoliko projekata, poput “Zelenih ostrva” i “Earth”, “kojim se motiviraju mladi za sektor eko i agro turizma prema principima inkluzivnog i održivog rasta i socijalne uključenosti, zatim projekt kućne njege, radne i socijalne integracije osoba s invaliditetom, promocije volonterizma i mnoge druge”.

“U Barskoj nadbiskupiji i Kotorskoj biskupiji brojne osobe su posvećene dobrobiti drugih: sveštenici, časne sestre i volonteri koji obilaze potrebne u bolnicama, staračkim domovima i usamljene. Vjerujem da će svi naći vremena da se posvete i ovom projektu. Sve aktivnosti usmjerene su na to da se međusobno potaknemo na promjenu ponašanja u međuljudskim odnosima, ali i na promjenu našeg odnosa s Isusom Kristom“, kazao je nadbiskup Gjonlleshaj, koji je aktivnim sudjelovanjem i osobnim primjerom dao potporu ovom projektu.