Lijepa večer „u đardinu“

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 02. rujna 2017. - 10:36
Autor: 

Promocija knjige „Bokeška pjatanca“ autora Maša Miška Čekića i izložba dobrotske čipke Mile Moškov održana je jučer u Atriju ljetnikovca Buća u Tivtu, u okviru multimedijalne večeri „U đardinu“.

„Po nekom starom običaju, đardin je u ljetnim večerima, bilo mjesto gdje se okupljala, prije svega, famelja, ali i prijatelji, kumovi, rodbina, gosti. U tim večerima se pričalo, pripovijedalo, ali i čitalo, vezlo, šilo, ćakulalo... Posluživalo se ono što je domaćin imao, što je čuvao za takve prilike; malo rakije, malo likera, malo galetina iz škatula. Ali, znalo se i muzicirati“, rekao je Mašo Čekić. Autor ističe da knjiga „Bokeška pjatanca“ sadrži 30 priča, a 29 imaju nastavak u starim recepturama,dok 30. priča nema nastavak. „Ona je svojevrsna oda svim Bokeljkama kroz istoriju koje su, na ovo malo škrte zemlje, znale uzgojiti hranu za svoju djecu“, kazao je Čekić.

O knjizi je govorila i Blaženka Vučurović, koja je istakla kako je ovu knjigu teško uvrstiti u neki od  književnih žanrova, jer sadrži, pored 145 recepata bokeljskih domaćica, i priče, koje u sebi nose notu nostalgije.

O izložbi dobrotske čipke Mile Moškov govorila je mr. Vilma Kovačević: „Naročito u periodu renesanse, čipka je dobila svoj uspon, zamah; prodrla je u sve segmente društva – prvo su to radile plemkinje, a kasnije i ostale žene građanskog staleža“.

„Mila je osoba koja u sebi posjeduje jednu nit, koju ne posjeduje svaki čovjek, koja je povezuje sa prošlošću, sa njenim genima; ona je to naučila od svoje mame, njena mama je možda naučila od svoje mame, tetke... Mi možemo pratiti tu nit ne znam dokle, ali Mila je jednostavno posjeduje, ne samo u tom segmentu, nego u njenom cijelom biću“, ističe mr. Kovačević.

U glazbenom dijelu programa nastupila je ženska klapa „Bellezza“, a večer je uveličao i mladi Sergej Stojković na saksofonu.

Organizator ove večeri je Centar za kulturu Tivat, a slatki sponzor Frutiera.