Ljubav i štovanje Svetoga Tripuna – mučenika nepodijeljene Crkve

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 02. veljače 2017. - 19:50
Autor: 

Danas je blagdan Svijećnice, ujedno i dan mučeništva Svetoga Tripuna.

Večeras je pred brojnim štovateljima kotorskoga zaštitinika služena Večernja, i Svečeve moći prenijete su iz riznice Katedrale, koje po tradiciji prenosi Bokeljska mornarica i svećenici Kotorske biskupije, uz pratnju šest pripadnika katoličke vjeroispovijedi i šest pripadnika pravoslavne vjeroispovijedi.

Ovaj običaj, datira iz XIX. stoljeća, a obnovljen je 2000. godine, i jedinstven je u svijetu po tome što jedan svetac okuplja pripadnike svih konfesija koji ga poštivaju, mole i ljube svete moći.

Tijekom pjevanja života Svetoga Tripuna iz kotorskog Legendarija, kojeg izvode muški članovi zbora Sv. Tripun i svećenici,  katolici s jedne strane oltara i pravoslavci s druge strane istodobno kade moći Sveca, što je jedini poznati običaj u svijetu da građani, a ne svećenici mogu kaditi.

Za to vrijeme, počasna straža Bokeljske mornarice čuva relikvije Svetoga Tripuna.

Na kraju Večernje, nazočnima se obratio generalni vikar Kotorske biskupije don Anton Belan, istakavši da ga ovakav čin, kada pravoslavni i katolici zajednički mole i kade moći čini pomalo emotivnim, i poručio: „Čestitam vam za ovaj primjer, primjer koji nadilazi Boku, Crnu Goru. Žao mi je što isto takav primjer, koji ste vi svih ovih godina imati priliku pružiti nama, mi svećenici i sveštenici nismo imali priliku pružiti vama“.

 

Po programu Tripundanskih svečanosti, sutra na blagdan Svetoga Tripuna, svete mise su u 10 i u 18 sati u Katedrali, a u nedjelju 5. veljače nakon odigranog Kola u čast Svetoga Tripuna, svečana sveta Misa bit će u 10:30 sati, i predvodit će je apostolski nuncij u Crnoj Gori, mons. Luigi Pezzuto.