Ljubav, stihovi i kužina…

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 01. prosinca 2022. - 10:20
Autor: 

U dvorani DTV Partizan  sinoć je održana pjesnička večer pod nazivom „I kužina dušu ima”.  Organizacija žena Tivta  predstavila je  naše sugrađanke, koje  su nam svojom poezijom približile ljubav prema djetetu, Boki, kužini, našem Tivtu…

Naravno, prisutni su bili i Mašo Čekić i Neven Staničić. Kako kaže gospodin Mašo, dva muškardina, koja nisu mogli odbiti poziv na pjesničku večer, koju je organizirala Blaženka Vučurović.

Mašo Čekić je istakao značaj ljubavi i činjenicu da smo uvijek zaljubljeni, a da to možda i ne znamo: „Mi smo uvijek, a i da ne znamo, u svakom trenu svog života zaljubljeni. U nekog svog, u nešto čemu se nadamo,  očekujemo, pa tako i u kužinu“. Govori o tome da upravo ljubav našu kužinu čini  posebnim mjestom i sjeća nas na sve lijepo. Gospodin Mašo,  veliki ljubitelj kužine, poznatih bokeških jela, podsjetio nas je na jednu svoju priču o juhi i potrebi da se ona vrati na trpezu i da  ne bude zaboravljena od strane bokeških domaćica.

Neven Staničić je pročitao jednu svoju priču o  „Toću, paštroću i splačinama": „Veliki broj domaćih mudrovanja vezujemo upravo za jelo i kuvanje. Počev od kužine. Toć je car ukusa. Neki zboru da je u Boku došao preko Venecije, Drugi opet Napoleona i Pariza. Austrofili ga ne mogu zamisliti bez Beča i Pešte. Ja, pojma nemam, ali se bunim po principu… što mora biti da nam je stalno neko nešto donosio u Boku? Niko ne priča o tome koliko su iz Boke ponijeli! Konačno, ako se i donosilo, Bokelji su donijeli najviše, imali su prilike“.

Dok je toć sinonim za ukus, mir, toplinu, gotovo nirvanu, Staničić kaže da je  paštroć  stvar koja sugerira rabotu: „Iz iste su kužine. Samo što je za razliku od toća, koji je vrlo definisan i tačan, paštroć čista improvizacija. Ako se oko paštroća mnogi i ne moraju složiti, oko splačina dileme nema. One su neizbježna posljedica, bez obzira na način nastanka i kvalitet uzorka“.

Na kraju večeri Pero Deković je damama darovao po ružu te pozvao na dobru kužinu tj. delicije, koje su dame pripremile za sinoćnju večer.

U glazbenom dijelu večeri nastupile su  Pina Bubanja i Bruna Matijević, a mi se nadamo da će naše sugrađanke i dalje pisati stihove i biti inspirirane svime što život čini lijepim i vrijednim življenja.