Lukovićev odgovor na priopćenje predsjednice HGI-ja

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 18. travnja 2016. - 8:31
Autor: 

Odgovor novinara “Vijesti” na priopćenje predsjednice  HGI-ja Marije Vučinović dato u tekstu "Siniša Luković nam crta metu na čelima":

Nije kriv ko pusti goluba, već ko ču lepet njegovih krila! – zbog razloga pristojnosti malo izmijenjena sveveremenska rečenica jednog od najvećih živućih crnogorskih intelekrualaca, Ramba Amadeusa, najbolje oslikava reagovanje predsjednice HGI Marije Vučinović na moj tekst “Za dom spremni, DANU i HGI” od 10.aprila u “Vijestima”. Po njima, ja im “crtam mete” time što sam napisao kakav je društveno-politički imidž njihovog uglednog i dragog gosta, akademika HAZU i DANU, dr Josipa Pečarića, kojeg su iskoristili u svojoj predizbornoj kampanji. Mete im navodno crtam, time što sam prenio samo dio Pečarićevih nacionalističkih, šovinističkih, čak i fašisoidnih stavova koje je akademik promovisao u skoro 30 svojih knjiga i brojnim nastupima u medijima i na javnoj sceni u Hrvatskoj gdje je javnost bukvalno konsternirana njegovim “ustašlukom”, kako to jasno nazivaju čak i desnici naklonjeni konzervativni mediji iz Zagreba.   Pečarić poznat po svom matematičkom geniju koji ja ne sporim, ali i po svom u najmanju ruku, vrlo problematičnom svjetonazoru, pogotovo kad je period NDH u pitanju, za HGI je bio drag i ugledan gost sa kojim su razgovarali  u Tivtu, šetali ga po gradu i sa njim se fotografisali.Priznaćete da je srdačan susret prvaka HGI sa osobom takvog profila, nešto što će zaintrigirati svakog novinara, pogotovo sada kada su u kampanji za lokalne izbore, oči crnogorske javnosti uprte u Tivat. Znajući stručni profil čelnika HGI i HNV, čisto sumnjam da su sa Pečarićem raspravljali o matematičkim aksiomima i teoremama nejednakosti, već o politici. Primijenimo stoga, iz logike svima poznati induktivni silogizam koji kaže da iz dvije istinite premise nužno proizlazi istinita konkluzija:

  1. Ustašluk dr Pečarića sablažnjava čak i desničarsku javnost u Hrvatskoj
  2. Pečarić je kako su sami naveli, “iskazao izuzetnu potporu HGI - ju i poželio uspjeh na izborima”, a on je njima bio drag gost.

 Zaključak: HGI dijeli politički svjetonazor akademika Pečarića.                  

Činjenica da  veliki dio tog svjetonazora čine vrlo problematični stavovi o npr.Jasenovcu, ili Pečarićeva inicijativa da se ustaški pozdrav iz Drugog svjetskog rata “Za dom spremni!” uvede kao novi oficuijelni pozdrav aktuelne hrvatske vojske, nije moj problem, već ekipe iz vrha HGI koji su “dragog gosta” iz Zagreba šetali kao cirkusku mečku po Tivtu, slikali se i zdravili sa njim i pravili intervju za svoj stranački radio. HGI je jedina politička stranka Hrvata u Crnoj Gori i kako sami kažu “jedini autentični zastupnik” ovdašnje hrvatske zajednice. Kao pripadniku iste, nije mi svejedno što kroz ovako demonstriran jasan krajnje desničarski politički stav HGI, drugi narodi u Crnoj Gori mogu gledati na sve pripadnike hrvatske zajednice koje jelt’e, “autentično zastupa” samo HGI. Isto tako, nije mi svejedno ni to što je isti taj HGI “junački odćutao” čestitku svog dugogodišnjeg koalicionog partnera Mila Đukanovića Vojislavu Šešelju na oslobađajućoj presudi pred Haškim tribunalom. Takvi politički gafovi, uključujući stavljanje funkcionera HGI kao kandidata desničarske HDZ  na listu “Domoljubne koalicije”            na nedavnim izborima u Hrvatskoj, dovođenje pjevača oda haškim uhapšenicima iz Hrvatske, desničara Miroslava Škora da pjeva na završnom promotivnom skupu HGI u Tivtu, nisu nikakvo “crtanje mete” prvacima HGI od strane novinara, već rezultat njihovog rada i strategije. Znajući da tu strategiju dominatno određuje jedan zanatlija uvjeren u svoju političku i intelektualnu masivnost, ne čudim se što HGI, preneseno rečeno, ne želi prihvatiti da snošaja ne može biti bez penetracije i svih posljedica koje takav akt donosi sa sobom. Dakle, dame i godspodo iz HGI, što bi narod rekao – sami pali, sami se ubili! Ipak, siguran sam da će im, ako bilo kakvih neželjenih posljedica bude i u nagovještaju, to vrlo brzo srediti i otkloniti njihov glavni medijski savjetnik, bivši politički velikosrbin koji je tranzitirao u velikocrnogorca i malecnog Hrvata po potrebi.                                               I na kraju – veoma mi je drago što HGI prilježno evidentira na kojim ja to sve političkim listama koje nastupaju na izborima u Tivtu imam srodnike i članove porodice koji su, uzgred budi rečeno, svi punoljetni ljudi, odgovorni za svoj izbor i postupke. Da im pomognem u preciziranju te evidencije reći ću im da, osim kod TA, na listi HGI imam svog vjenčanog kuma i dva bliska rođaka, da mi je predsjednik OO SNP Tivta takođe blizak rođak, kao i po jedan kandidat na listama DPS,  SDP i AZT. Sada njima prepuštam da dalje razvijaju svoje “teorije zavjere”….

 Siniša Luković