Mani Gotovac – žena teatra

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 25. travnja 2015. - 11:26
Autor: 

Sinoć su brojni posjetitelji u Galeriji ljetnikovca Buća u Tivtu imali priliku uživati u književnoj večeri jedinstvene Mani Gotovac. Na književnoj večeri predstavljen je njezin autobiografski roman „Fališ mi“.

Na početku večeri, ispred Hrvatskog nacionalnog vijeća, nazočne je pozdravila tajnica HNV-a Ana Vuksanović.

Profesorica dr. Vanda Babić izrazila je veliko zadovoljstvo što je u svome gradu i u društvu ove neponovljive žene: „Kad je Mani Gotovac u vašem gradu, onda ne trebate govoriti vi ni nitko drugi nego samo ona. Mani Gotovac je žena teatra, teatar joj je u genima. Ovaj roman je poseban, jer je Mani u njemu duhovita, neukalupljena i strastvena“.

Mani Gotovac je umjetnica koja zaista hipnotizira, te je to uspjela i u našem gradu. Svojom jednostavnošću i iskrenošću uspjela nam je približiti poruku romana „Fališ mi“ dokazavši da smo u dubini duše svi ranjivi, a opet dovoljno jaki da podnesemo sav životni teret. Galerija ljetnikovca Buća je bila tiha i ispunjena emocijama, a i zračila posebnom energijom. Autobiografski roman znači ogoliti sebe pred čitateljima. To nije lako, osobito ako je čovjek iskren. Mani Gotovac je jedna od žena koje se ne boje pokazati što osjećaju bez obzira kako će javnost reagirati na izgovoreno i napisano.

Hrvatskome književnom kritičaru, esejisti i leksikografu Velimiru Viskoviću možemo biti zahvalni što je ova knjiga ugledala svjetlo dana i što je potaknuo Mani Gotovac da ju je napiše. Ona se osvrnula na to da svi poznati pisci daju dio sebe u svojim djelima i na taj način sebe oslobode određene boli. „Ako je bilo nešto u mome životu što me gonilo, što me tjeralo, što me odredilo – mislim da je riječ koja određuje taj moj put odista ljubav. To što nas uništava je nesposobnost da čujemo drugoga“. Gotovac je istaknula da moramo komunicirati i osjećati jedni druge da ne bismo izgubili sebe te tako i najavila svoju sljedeću knjigu „Samo da razgovaramo“.

Spisateljica nas je potaknula da se zapitamo prolazimo li kroz život ne obraćajući pažnju na različitosti kod drugih, dajemo li dovoljno ljubavi sebi i drugima i zaboravljamo li prave životne vrijednosti. „Moramo naučiti voljeti i uživati u tuđim manama“.

Silna potreba ove spisateljica da govori o ljubavi je ispunila očekivanja svih nazočnih i svih ljubitelja iskrene riječi i iskrena srca. Nadamo se da ćemo biti u prilici da iduću knjigu Mani Gotovac predstavi i u Tivtu, što bi predstavljalo izuzetno kulturno osvježenje.

Književnoj večeri nazočili su konzul Republike Hrvatske u Crnoj Gori Hrvoje Vuković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković, savjetnik u Ministarstvu znanosti Crne Gore Vladan Lalević, predsjednik Društva pisaca Hrvatske Velimir Visković, kao i mnogobrojni gosti iz političkog i javnog života.

Glazbeni dio književne večeri svojim nastupom su upotpunili „Veterani vazda mladi“.

Organizatori ove večeri bili su Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore i Centar za kulturu Tivat.