Manifestacija „Dani evropske baštine: Dan posvećen Antu Staničiću“

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 25. rujna 2019. - 8:21
Autor: 

„Dan posvećen Antu Staničiću“, poznatom dječjem piscu iz Tivta bit će upriličen u srijedu, 25. 9., u 18h u prostorijama Narodne biblioteke i čitaonice Centra za kulturu Tivat (CZK). O priznatom tivatskom piscu govorit će direktor CZK Neven Staničić. Događaj organizira Sekretarijat za kulturu i društvene djelatnosti u suradnji s Centrom za kulturu, u okviru manifestacije “Dani evropske baštine” koja će se realizirati narednog tjedna.

„Događaj posvećen Antu Staničiću, kao jednom od najpoznatijih pisaca dječjih knjiga u drugoj polovini XX vijeka, organizuje se sa ciljem da učenici kroz analizu njegovih djela, upoznaju  publiku sa značajem djela autora i vrijednosti koju je ostavio u književnosti“, navela je sekretarka za kulturu mr. Dubravka Nikčević.

Općina Tivat, Sekretarijat za kulturu i društvene djelatnosti i ove godine obilježava Dane europske baštine uz podršku Ministarstva kulture, a  suradnji s Centrom za kulturu Tivat, JU Muzej i galerija Tivat, Muzičkom školom Tivat i kompanijom Luštica Development.

Tema ovogodišnjih „Dana evropske baštine“ je “Umjetnost i zabava: baština na pozornici”, a u Tivtu će biti obilježena nizom događaja.

Prethodno je, u okviru JU Muzej i galerija, realiziran  događaj “Baština u dječijim očima”. Ovom prilikom učenici srednje škole su preuzeli ulogu kustosa te posjetiteljima  približili sadržaj muzejske zbirke i pokazali kako oni vide kulturnu baštinu.

Poseban cilj ove akcije je da se djeca, učenici devetog razreda OŠ „Drago Milović“, upoznaju s kulturnim dobrima u tivatskom muzeju, a u ulozi kustosa našli su se učenici Srednje mješovite škole Mladost.

„Dani evropske baštine“ kao kulturna manifestacija, pokrenuti su na inicijativu Savjeta Europe i Europske komisije, a u cilju da se kulturna baština približi široj javnosti. Obilježava se tradicionalno svakog  rujna u 50 država potpisnica Europske konvencije o kulturi, a svake godine se jedinstvena tema manifestacije bira na europskom nivou.