Marija Vučinović ponovno na čelu Hrvatske građanske inicijative

Time to read
3 minutes
Read so far

Subota, 12. prosinca 2015. - 14:18
Autor: 

Danas je u Multimedijalnoj dvorani Općine Tivat održan IV. Izborni sabor Hrvatske građanske inicijative, na kome su izabrana nova radna tijela i organi Stranke, Poslovnik o radu, izmjene i dopune Statuta, etički kodeks, izvješća o radu, kao i izbor predsjednika.

Na svečanom dijelu Sabora, nazočili su značajni predstavnici političkih partija i diplomata u Crnoj Gori: Milo Đukanović, predsjednik DPS-a, Rafet Husović, predsjednik BS-e, Ivan Brajović, predsjednik SD, Nazif Cungu, predsjednik Force, Andrija Popović, predsjednik Liberalne partije, Vlado Samardžić, potpredsjednik SNP-a, Aleksandar Ražnatović, politički direktor Pozitivne CG, Neven Staničić, potpredsjednik CDU-e, Vladimir Arsić, Demokrate, Božena Jelušić, potpredsjednica URA, veleposlanica RH u CG g-đa Ivana Sutlić Perić, kao i konzul RH u Kotoru g. Hrvoje Vuković. Također su nazočili i izaslanici i diplomate iz Republike Hrvatske: Slobodan Prosperov Novak, izaslanik Predsjednice RH, Marin Knezović, predsjednik Hrvatske matice iseljenika, Željko Rupić, zamjenik predsjednika Hrvatske matice iseljenika, Ivan Zeba,  Državni ured za Hrvate izvan RH, Milan Bošnjak, Državni ured za Hrvate izvan RH, dr. Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a, te prijatelji iz Zadarske i Dubrovačko-neretvanske županije.

Uvodnu riječ dala je predsjednica HGI-ja i ministrica u Vladi Crne Gore Marija Vučinović: “Osnivanje Hrvatske građanske inicijative je veoma bitna odrednica u političkoj povijesti hrvatskog naroda u Crnoj Gori. Nakon dvanaest godina i danas na četvrtom po redu Saboru HGI-ja mogu reći da smo ponosni s onim što je hrvatska zajednica postigla u Crnoj Gori, na čelu sa svojom političkom strankom – Hrvatskom građanskom inicijativom. Hrvatska građanska inicijativa, sada već daleke 2002. godine, ocijenila je opravdanim trenutak svoje pojave na političkoj sceni općine Tivat, kao grupa građana koja je nakon lokalnih izbora prerasla u političku stranku na državnom nivou. Svjesni svojih korijena, kulture, tradicije i nacionalne pripadnosti, željeli smo svojim radom i zalaganjem kroz političko djelovanje doprinijeti stvaranju uvjeta za kvalitetan i zdrav život ne samo za Hrvatsku nacionalnu zajednicu u Crnoj Gori, već i na dobro svih građana Crne Gore”.

Vučinović je istakla kako je HGI dao maksimalan doprinos da Crna Gora postane nezavisna država, te da je hrvatski narod time postao „ustavna kategorija samostalne Crne Gore“. Ona je izjavila da će HGI i dalje vrijedno raditi na očuvanju svog identiteta, kulture i tradicije, te da njegova aktivna i nepokolebljiva politika vjerno predstavlja hrvatsku zajednicu u Crnoj Gori.

Riječi hvale Hrvatskoj građanskoj inicijativi imao je i Milo Đukanović, premijer Crne Gore: „Dozvolite da na samom početku ponovim izraze iskrene zahvalnosti za ono što su Hrvati u Boki i u Crnoj Gori doprinijeli dosadašnjim ostvarenjima države Crne Gore, i tu bi posebno naglasio doprinos koji je dala Hrvatska građanska inicijativa, kao politička partija koja pretenduje da na najbolji način artikuliše nacionalne interese Hrvata u Crnoj Gori. Bez takvog odgovornog odnosa prema našoj zajedničkoj državnoj kući, svi naši uspjesi bi bili mnogo teže ostvarivi. Ti uspjesi ni slučajno nisu za zanemarivanje i prećutkivanje. Podsjetimo samo da je Crna Gora u kraćem periodu pokazala jednu novu sposobnost, a to je da jasno prepozna i artikuliše naš nacionalni i državni interes, da izgradi imunitet i da zaštiti crnogorske interese od onoga što su bile ambicije iz našeg neposrednog okruženja ili sa nekih udaljenijih adresa. Takođe smo u međuvremenu vrijedno radili na demokratskom i ekonomskom razvoju našeg društva i postigli zapažene rezultate. U finalu toga smo obnovili nezavisnost crnogorske države i vidimo da dosta stabilno i dinamično napredujemo putem pune evropske i evroatlanske integracije Crne Gore. Sve to ne bi bilo moguće da nije bilo jednog izuzetno odgovornog odnosa svih manjina prema crnogorskim nacionalnim interesima, uključujući i hrvatsku manjinu i ono što je politički doprinos Hrvatske građanske inicijative i ja vam se u to ime zahvaljujem“.

Izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, Slobodan Prosperov Novak istakao je da u našem susjedstvu sigurno nema nijedna zemlja u kojoj hrvatska nacionalna manjina ima bolje uvjete nego što je to u Crnoj Gori: „Crna Gora mora biti ponosna na baštinu koju su Hrvati toj zajednici pridonijeli, ona je vidljiva upravo ovdje gdje se nalazimo, u Boki kotorskoj, a posebno u Tivtu.

Jedino što mi trebamo raditi danas, i u Crnoj Gori i u Hrvatskoj, je da nas se nikada naši potomci ne stide. A to je jedan veliki zadatak“.

Dr. Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a  prenio je pozdrave od Tomislava Karamarka, te zahvalio premijeru Đukanoviću na potpori hrvatskoj zajednici u Crnoj Gori: „Želim zahvaliti predsjedniku Vlade gospodinu Đukanoviću na tome da uključivanje hrvatske manjine u Vladu Crne Gore, kao i drugih manjina, pokazuje da djeluje vrlo zrelo, državnički, i na taj način ne samo da osigurava stabilnost Crne Gore, nego i na najbolji mogući način vrši promidžbu Crne Gore na međunarodnom planu“.

„ Hrvati koji žive u Crnoj Gori su doista posebni, imaju jednu iznimnu kvalitetu, iznimno značenje, i mi nastojimo koliko god možemo osnažiti njihove veze s Domovinom, ojačati njihove kulturne, baštinske aktivnosti, ali i potaknuti njihovu integraciju, koja je izvrsna, u svakidašnje društvo“, izjavio je Milan Bošnjak iz Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.  

Drugi dio Sabora bio je radnog  karaktera, a radnim predsjedništvom predsjedavao je prof. Josip Gržetić. Delegati IV. Izbornog Sabora HGI-ja odlučili su da će i u idućem mandatu na čelu stranke biti Marija Vučinović. Usvojeni su i prijedlozi za članove Središnjeg odbora, koji čine: Ljerka Dragičević, Zvonimir Deković, Miroslav Franović, Ilija Janović, Gajo Kovačević, Blanka Radošević Marović, Adrijan Vuksanović, Srećko Tripović, Ružica Lazarević, Josip Gržetić, Ljiljana Velić, Filo Biskupović, Josip Marinović, Matej Grgurević, Mihail Bilafer, Dalibor Petrović i Vladimir Medović. Statutarnu komisiju, prema odluci delegata čine: Aida Petrković, Irena Grandis i Bruna Nikčević. Stegovni sud čine Selma Krstović, Marin Čaveliš i Vanja Janović, dok su u Nadzorni odbor: Zrinka Velić, Anto Perčin i Ivan Dragičević.

Vučinović je na samom kraju izrazila zahvalnost svima na ukazanom povjerenju, te obećala da će nastaviti sigurnim putem ka još većim uspjesima.