Ministar Fuchs i brojni uglednici na otvorenju znanstvenog skupa Identitet Hrvata Boke kotorske

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 06. svibnja 2021. - 13:53
Autor: 

Otvoren je znanstveni skup Identitet Hrvata Boke kotorske u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu. Brojni su uglednici predvođeni, izaslanikom predsjednika Vlade RH, ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom istaknuli važnost očuvanja identiteta i kulturne baštine bokeljskih Hrvata.

“Ovo je izrazito važna konferencija o položaju, ulozi, kulturnoj baštini i identitetu Hrvata u Boki kotorskoj. Moja majka je rođena u Boki pa sam imao privilegiju da od malih nogu u vlastitoj obitelji puno slušam o kulturnoj baštini Boke kotorske, mornarici i pomorcima koji su plovili svijetom, akademiji pomorskih znanosti gdje su školovani svi kapetani pa čak i oni za Petra Velikog. Upravo me zbog toga ova konferencija posebno veseli!“ - istaknuo je ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs te dodao: „Ministarstvo znanosti i obrazovanja će svakako kao i do sada davati potporu obrazovanju djece i naravno svih ostalih stvari u smislu projektnih i drugih aktivnosti kako bi Hrvati u Boki očuvali svoj identitet te nastavili živjeti po jednakim pravnim osnovama, najmanje u obimu i pravima koje pruža Hrvatska nacionalnim manjinama, a isto očekujemo i od zemalja u kojima žive hrvatske nacionalne manjine. Vjerujem da će ova konferencija dati čitav niz preporuka što bismo mogli uvrstiti u kurikulume povijesti i eventualno kurikulume iz  umjetničkih predmeta.”

Cilj ovog skupa je uvrstiti znanstvene činjenice iz hrvatske baštine Boke u predmetne kurikule obje države te tako zaštititi bogato kulturno naslijeđe bokeljskih Hrvata od prešućivanja, svojatanja i zaborava. Znanstveni skup Identitet Hrvata Boke kotorske okupio je krucijalne znanstvene institucije na čelu s Institutom društvenih znanosti Ivo Pilar (HKS, HS, Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje i Zavod za povijesne znanosti HAZU), a održava se uz pokroviteljstva nadležnih Ministarstava vanjskih i europskih poslova, znanosti i obrazovanja, kulture i medija te Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Skupu su nazočili izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica Zdravka Bušić; izlasanica Ministrice kulture i medija, pomoćnica ministrice Iva Hraste Sočo; izaslanik ministra vanjskih poslova, državni tajnik MVEP Frano Matušić; NJ.E. Boro Vučinić, veleposlanik Crne Gore u Republici Hrvatskoj; državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas; Milan Bošnjak, savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu;  Srećko Đuranović, predsjednik Zajednice bokeljskih Hrvata;  Željko Jozić, ravnatelj Instituta za jezik i jezikoslovlje;  Željko Tanjić, rektor HKS-a te brojni drugi. 

“Veliko je zadovoljstvo vidjeti podršku pokrovitelja koji su od početka uz nas. Nakon pozdravnih riječi ministra znanosti i predstavnika Vlade gospodina Radovana Fuchsa imamo jamstvo da ćemo zajedničkim snagama kurikul obogatiti hrvatskom baštinom Boke kotorske. Sretni smo i zadovoljni te idemo dalje do ostvarenja cilja!” – govorila je jedna od pokretačica inicijative, prof. dr.Vanda Babić.

Drugi dio znanstvenog skupa održat će se u subotu, 8. svibnja u Tivtu u  Crnoj Gori. Zaključke u Tivtu potpisat će ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske dr. sc. Goran Grlić Radman i prof. dr. Željko Holjevac.

 

“Skup se nakon Zagreba nastavlja u Tivtu s 26 tema pomoću kojih će vrhunski stručnjaci predstaviti kulturu Boke kotorske, a sve s ciljem da temeljna znanja o Hrvatima Boke kotorske uđu u nacionalni kurikulum, pogotovo u predmete povijesti, hrvatskog jezika i slično kako bi mladi naraštaji u školama usvojili temeljne činjenice do kojih mi ovdje kao znanstvenici dolazimo istraživanjem te ta znanja imali kao dio svoje osobne kulture!“ – istaknuo je prof. dr. sc. Željko Holjevac, ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar.

 

Drugi dio skupa održat će se u Tivtu, u subotu, 8. svibnja, kojemu će se moći nazočiti samo uz poziv.