Muljani danas slave blagdan Pomoćnice kršćana

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 24. svibnja 2016. - 9:28
Autor: 

Svake godine, na blagdan Pomoćnice kršćana 24. svibnja, nakon trodnevne duhovne pripreme (trodnevnice ) mještani Mula lik svoje Gospe u tradicionalnoj živopisnoj procesiji nose glavnom ulicom i rivom uz svečano pjevanje himne u čast Pomoćnice kršćana.
Novu crkvu u centru mjesta, na samoj obali posvetio je kotorski biskup Marko Kalogjera 18. rujna 1864. godine u čast Blažene Djevice Marije, Pomoćnice kršćana. Ima tri oltara, od kojih su dva bočna od mramora. Glavni oltar posvećen je sv. Kuzmi i Damjanu i sv. Elizabeti. Mramorni oltar bl. Gracije, u romaničkom stilu nabavljen je 1876. godine iz nekadašnje crkve Gospe od Anđela u Kotoru. Drugi, mramorni oltar »Pomoćnice kršćana », u baroknom stilu, nabavljen je u Dubrovniku od dominikanaca i postavljen 1883. godine.

Biskup Kalogjera tada već premješten na službu u Splitu, s radošću se sjećao Boke i crkve Pomoćnice kršćana, poklanja sliku, obojenu litografiju Gospe s Kristom. Doprinosom mještana slika je ukrašena srebrnom košuljicom 1889. godine. Gospa i mali Isus okrunjeni su zlatnim krunama s raznobojnim draguljima.
Dana 24. svibnja 1939.god. na svečan način proslavljena je na Mulu svečanost Pomoćnice kršćana. Nekoliko sv. Misa otsluženo je izjutra, dok je svečana pjevana Misa obavljena u 10 sati prije podne. Preko mise koju je održao velečasni Don Stijepo Vukašinović, pjevao je zbor HPD "Zvonimir" iz Mula, troglasnu Misu od Bosiljevca.
Poslije podne obavljen je glavni dio ove tradicionalne proslave.
Oko 16 sati stigao je parabrod » Cetinje » dupke pun izletnika iz čitave Boke.