Proslavljen blagdan Pomoćnice kršćana

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 26. svibnja 2015. - 10:37
Autor: 

Jučer je u župnoj crkvi Pomoćnice kršćana u mjestu Muo proslavljen istoimeni blagdan.

Održana je sveta Misa, koju je predvodio karmelićanin iz Splita, pater Branko Zebić.

„Isus reče, na posljednjoj večeri, uzevši kruh: Ovo je moje tijelo. Isus reče, na posljednjoj večeri, uzevši kalež s vinom: Ovo je moja krv. Za vas. Isus se dao, predao se. Tako se i biskup i apostoli u ono vrijeme, i svećenici danas vama daju, vjernicima. I trebali bismo se tako davati, ne samo za vrijeme ove mise, ne samo u ovom slavlju euharistije, nego trebali bi biti za vas svećenici 24 sata, da možete uvijek primati božji blagoslov i utjehu“, rekao je, u svojoj propovijedi, pater Branko Zebić.

Pater Zebić govorio je i o različitim čudesnim događajima u kojima je intervenirala upravo Marija pomoćnica: „Vjerujem da bi svako od vas mogao iznijeti, ne samo jedan događaj,  možda i na stotine čudesnih događaja Marijinih uslišanja u vašem životu“.

Kao i prethodnih godina, nakon mise, mještani Mula su lik svoje Gospe, u tradicionalnoj procesiji, nosili glavnom cestom i rivom uz svečano pjevanje zbora sv.Matije u čast Pomoćnice kršćana.

Novu crkvu u centru mjesta, na samoj obali posvetio je kotorski biskup Marko Kalogjera 18. rujna 1864. godine u čast Blažene Djevice Marije, Pomoćnice kršćana. Ima tri oltara, od kojih su dva bočna od mramora. Glavni oltar posvećen je sv. Kuzmi i Damjanu i sv. Elizabeti. Mramorni oltar bi. Gracije, u romaničkom stilu nabavljen je 1876. godine iz nekadašnje crkve Gospe od Anđela u Kotoru. Drugi, mramorni oltar »Pomoćnice kršćana », u baroknom stilu, nabavljen je u Dubrovniku od dominikanaca i postavljen 1883. godine.

Biskup Kalogjera tada već premješten na službu u Splitu, s radošću se sjećao Boke i crkve Pomoćnice kršćana, poklanja sliku, obojenu litografiju Gospe s Kristom. Doprinosom mještana slika je ukrašena srebrnom košuljicom 1889. godine. Gospa i mali Isus okrunjeni su zlatnim krunama sa raznobojnim draguljima.
Dana 24. svibnja 1939.god. na svečan način proslavljena je na Mulu svečanost Pomoćnice kršćana. Nekoliko sv. Misa otsluženo je izjutra, dok je svečana pjevana Misa obavljena u 10. sati prije podne. Preko mise koju je održao velečasni Don Stijepo Vukašinović, pjevao je zbor HPD "Zvonimir" iz Mula, troglasnu Misu od Bosiljevca.