Na putu iz tame u svjetlo

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 04. svibnja 2017. - 9:49
Autor: 

Tribina "Iz tame u svjetlo" održana je sinoć u Domu kulture "Josip Marković" u Donjoj Lastvi. Sudionici su bili članovi Zajednice "Cenacolo" iz Hrvatske, koji su govorili o osobnim iskustvima i svjedočanstvima vezanim za probleme s ovisnošću, te predstavili samu Zajednicu "Cenacolo" i njenu misiju.

Zajednica "Cenacolo" utemeljena je u Italiji davne 1983. godine, u gradiću Saluzzo. Zajednicu je osnovala časna sestra Elvira Petrozzi, poznatija kao Majka Elvira, kako bi pomogla mladima da se izbave iz naizgled bezizlaznih životnih situacija i da nađu smisao i sreću u ovdašnjem svijetu prepunom problema i brojnih iskušenja. Zajednica se, zbog sve veće potrebe i pristizanja mladih s problemima, počela proširivati, te sada postoje bratovštine diljem Europe i svijeta. Aktualni problemi ovisnosti s kojima se mladi danas suočavaju su, pored alkohola i droge, sve više kocka i Internet.

Dan u Zajednici započinje molitvom, a veoma je važan red i disciplina, kao i razgovor. Svi novopridošli članovi imaju svog tzv. "anđela čuvara" koji ih pazi i nadzire. Svaki član Zajednice ima svoj posao i zadatak, koji mora obavljati svaki dan, jer se preko rada čovjek može osloboditi svakog tereta i svih loših misli. Članovi se prehranjuju od vlastitog rada i od donacija humanih ljudi. Zajednici može pristupiti tko god hoće, bez obzira na tip problema koji ima.

Sudionici sinoćnje tribine istakli su kako im je boravak u Zajednici mnogo pomogao da pronađu sebe, da osjete što su prave životne vrijednosti i da, na kraju, nađu sreću. Usprkos mnogim problemima u njima samima i duševnoj praznini; osjećaju izgibljenosti, bespomoćnosti i besciljnosti, oni su uspjeli pronaći svoj put, put iz tame u svjetlo.